400KG GRANSTOCK BLEV LÅNGSERUDMÖRT

Symbolen för Långserudsbygden är sedan lång tid tillbaka fisken mörten.


-Vi är piggas om Långserudsmörtar och det är ju en sägen sdan Mårten och hans mannar avverkade skog i våra bygder, säger Helena Segerström, ordförande i Långseruds Utvecklingsgrupp. Vid årsmötet fick utvecklingsgruppen ett förslag på be ordet om att Ann-Charlotte Boholm Wall erbjudit sig att med motorsåg tillverka en jättemört att placeras vid valfrit ställe.


-Jag har tillbringat massor med somrar, särsklit i min barn och ungdom, i Lönnskogsbygden och känner verkligen för Långserud, säger Ann-Charlotte. Sagt och gjort och nu gällde det att få tag i en tillräckligt stor stock lämplig för ändamålet. Vem vore mer lämplig än skogsmanne Göran Kjellberg som känner till de flesta skogsområden, speciellt i trakterna runt Esbjörbyn. 


-Jag visste att man gjort en drivning hos Arne Nilsson på Torpet i Esbjörbyn och där lämnat en c.a 110 årig övegrov gran, säger Göran. Tillsammans med Mats Danielsson blev det besiktnuing och det passade bra varför man kunde ta hand om den c:a 450 kg tunga stocken för transport till Hillerströms lanthandel där Lanthandelns dag skulle genomföras. Ann-Charlotte satte igång med grundsågning redan kvällen före men sedan var det hela lördagen som gällde och till slut var Långserudsmörten färdig.  Den finns nu hos Göran Kjellberg som med terpentin, tjära och linolja i rätt mängder och ordningar skall se till att mörten får ett långt liv. Placering och officiell invigning kommer att ske senare.
 

-Vi är väldigt nöjda med resultatet och tackar Ann-Charlotte Boholm Wall för ett mycket fint och delvis ideellt arbete samt naturligtvis de som skaffade fram stocken säger Helena Segerström.
Ann-Charlotte bor utanför Sundsvall och förutom träsniderier som hon sysslat med i närmare tjugotalet år arbetar hon som träslöjdslärare.
 

-Man måste ju  tjäna lite säkra pengar också, skrattar Ann-Charlotte.


Kjell Olsson

0847 0849 846 0850 0851 20140704_150049 20140705_170509