NYINFLYTTADE HÄLSADES VÄLKOMNA PÅ MÅRTENKVÄLLEN

Långserud firade på Mårtendagen, den elfte november,  sin egen "nationaldag" . Detta har skett de senaste tjugonio åren.

-Jag skall berätta "den sanna" historien om varför Långsrudsborna kallas för Mörtar, sade Mikael Roth när han som en av kvällens värdar hälsade välkommen. Han läste Anders Petersons något "partiska" text där det hela slutade i att Långserud var den vackraste platsen att leva på. Kerstin Olsson, den andra värden, hade en något mer "moderat" berättelse och kanske ligger "sanningen" någonstans mitt emellan. Hur som helst så hade ett sjuttiofemtal personer mött upp i Långseruds Bygdegård på söndagskvällen. Jonas Byh, berättade om Långseruds Utvecklings och Trivselfond som under året totalt utdelat 115.000 kr där Lönnskogs Folkets Hus, Långseruds Friskola samt Långseruds IF fått pengar till möbler, tillgänglighetsanpassning samt paddock-renovering.

-Vi kan ta emot både fler ansökningar och kondoleanser samt donationer, avslutade Jonas Byh.  Ingemar Olsson,ordf i Långseruds friskola, berättade om skolan och dess utveckling samt nuläge och framtid.

-Jag har aldrig varit med om att inflyttningen varit så stor, sade Lars Richter, ordföranden i Långseruds Utvecklingsgrupp. Hela fyrtiofyra personer har registrerats som inflyttade och till det kommer sex nyfödda bebisar. En del var närvarande och de fick både applåder och chokladaskar. Perioden mäter 11 november och ett år framåt till nästan Mårtenkväll.

Lars berättade även om vad som hänt genom Utvecklingsgruppens överinseende. En informationstavla har bytts ut och en infoskrift givits ut, badplatsen vid Eldan har fått en stor ansiktslyftning och denna kommer att fortsätta bl.a med tillgänglighetsanpassning. Insändare med stor oro över vad som sker vid den mycket omtyckta Vårdcentralen i framtiden har författats. Årets företagare i Värmland, Bröderna Jakobsson på Guterud har uppvaktats och nya företag välkomnats. Många möten har hållits både i Långserud och på andra orter.

En information gavs även över de olika föreningar som finns i Långserudsbygden samt vid vilka tider och datum saker sker. 

Därefter var det dags för Alf Olsson och Therese Hugosson -Olsson att bjuda på den första av två avdelningar med fiol och klarinettmusik av högsta klass.

-Alf är ju fiollärare vid Långseruds friskola och en hel del av de låtar de spelade kom från Långserud så en "naturlig anknytning"  finns, skojade arrangörerna.

På ett mycket trevligt sätt både spelades och presenterades låtar samt delar av Alfs och Thereses musikaliska liv. Arbetet pågår att göra en bok om Alf och en CD med hans musik. 

Klass 4-5 vid friskolan hade ansvar för kaffe,saft och ett kakbord som fick de sötsugna att flämta till. Ett lotteri försåldes med många vinster. Efter vinstutdelning var det åter dags för Alf och Therese att förgylla kvällen med valser, polskor, schottisar  m.m från när och fjärran även från Norge och USA.  Alf innehar det högsta märket som riksspelman i fiolspel och Therese är första kvinnliga riksspelmannen på klarinett med silvermärkestatus.

Applåderna var starka och en trevlig och gemytlig kväll för ortsbor i alla åldrar var till ända. 

 

Bildtexter:

5986 Mikael Roth t.v samt Kerstin Olsson var Mårtenskvällens värdpar representerande Långseruds skola resp LUT-fonden

5995 Lars Richter,ordf i Långseruds Utveckoingsgrupp, var mycket nöjd med att kunna rapportera att fyrtiofyra personer flyttat in i Långserud sedan förra Mårtenkvällen

5987 Ett sjuttiofemtal personer i olika åldrar hade kommit till Långseruds Bygdegård för att fira Mårten

6010 Elever och föräldrar från klass 4-5 vid Långseruds friskola stod för kaffe,saft och massor av goda kakor

6020 fr.v Kaj,Clint och Anette Westermark var tre av de nyinflyttade och Kerstin Olsson välkomnade med choklad

6025  Tiden står inte stilla i Långseruds Bygdegård

6004 Alf Olsson och Therese Hugosson-Olsson bjöd å härlig fiol och klarinettmusik och publiken fick höra mycket kul musikfakta

6006 Ett sjuttiofemtal personer i olika åldrar hade mött upp till årets Mårtenkväll

6025

6020

6010

6004

5995

5987

5986

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Olsson

44 total views, 1 views today

SÅNG OCH KRUKA TILL AVGEÅNDE KURT BENGTSSON

Långseruds sockenstuga var smyckad, pyntad och förberedd för fest på
Tacksägelsedagen. En av anledningarna var a? kyrkvaktmästaren sedan sexton
år, Kurt Bengtsson, skulle avtackas och den nye, Tobías Karlsson, skulle hälsas
välkommen.
Carlo Nielsen ledde gudstjänsten och sade a? Tacksägelse för allt som gud
skapat under gånga skördesäsongen passade bra denna dag och fortsä?ningen
i Sockenstugan skulle också komma a? präglas av tacksägelse av olika slag.
Långseruds kyrkokör under ledning av Anders Segerström sjöng först "Det finns
någon" och sedan var det dags för e? unikt inslag. Anders hade gjort en sång
med Lteln Kyrkvaktmästar ́n . I den hyllades Kurt och man tog fram små
specialgrejer som hänt. En snöskyffel, en leksakstraktor och en sparkcykel var
passande rekvisita. Den specialgjorda sången överlämnades sedan inramad
samt med körmedlemmarnas namn på.
-E? mycket stort tack, sade Anders sammanfa?ningsvis. Hyllningarna fortsa?e
genom a? Birgi?a Thorstensson och Inger Peterson överlämnade en lerkruka
med moLv av Långseruds kyrka gjord av Gerd Wahlström. Rune Bryngel
överlämnade blommor och Carlo Nielsen assisterade. Inger passade på a?
tacka för sexton år av mycket go? arbete och samarbete.
-Men nu kommer en ny period och för a? du skall fylla ut Lden får du nu en
tom kasse som jag fyller på, sade Inger. Hon lämnade en fröpåse, en
trädgårdsbok, e? litet garnnystan för virkning samt en "vril" för träarbete.
Skra? och applåder bifogade "presenterna"
-Jag har allLd trivts bra här och a? återvända Lll den kyrka där jag både döptes
och konfirmerades känns väldigt bra, sade Kurt när han tackade för
uppvaktningarna.
-Nu har jag en present Lll den nye kyrkvaktmästaren, sade Kurt lite klurigt.
Presenten bestod i en rejäl nyckelknippa med nycklar Lll Xorton lokaler.
Tobias Karlsson välkomnades med blommor och varma ord och en stor del av
sin barn och ungdom bodde Tobias i Långserud och idag är Nysäter hemvisten.
Lars Richter arbetade under många år Lllsammans med Kurt och bad om ordet:
-Tack för mycket go? samarbete i den "nyckelroll" du haZ, sade Lars vidare.
Lars överlämnade även en "kyrknyckelkopia" som en välkomstgest Lll Tobias.
EZer de festliga inslagen var det dags för kalas och Långseruds församlingsråd
och Långseruds kyrkliga arbetskrets hade legat i rejält för a? göra magnifika
smörgåsar och bakat goda tårtor. E? sexLofemtal personer lät sig väl smaka.
Det blev en synnerligen trevlig eZermiddag med många glada minnen och
skra?.

 

Bildtexter:

5510 Långseruds kyrkokör under ledning av Anders Segerström framförde sången "Kyrkvaktmästar´n" skriven av Anders och framförd endast vid detta högtidliga tillfälle 55235528  fr.v Birgitta Thorstensson, Inger Peterson, Rune Bryngel samt Carlo Nielsen uppvaktade med keramikkruka, "nyttiga saker" samt blommor 5534 Avgående kyrkvaktmästaren Kurt Bengtsson t.h hade en överraskning till den "nye" Tobias Karlsson 5551 Ett knippe med massor av nycklar från Kurt till Tobias 5545  Lars Richter överlämnade en "symbolisk" kyrknyckel till Tobias Karlsson 5562 Birgitta Thorstensson tv. överlämnade en vacker Gerd Wahlström-kruka med motiv från Långseruds kyrka och Inger Peterson håller upp Hyllningssången, Kyrkvaktmästar´n skriven av Anders Segerström 5564 Ett sextiofemtal hade kommit till Långseruds sockenstuga för att tacka av Kurt Bengtsson och hälsa Tobias Karlsson välkommen 5550 En jättelik nyckelknippa överlämnades av Kurt Bengtsson, avgående kyrkvaktmästare, till den tillträdande Tobias Karlsson

5523

5528

5534

5545

5550

5551

5554

5562

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Olsson

121 total views, 2 views today

ÅTERINVIGNING AV PADDOCK I LÅNGSERUD STORT HÄSTINTRESSE I LÅNGSERUD

-Både tidens tand och hästarnas dito har satt sina spår på på vår paddocks staket, sade Anna Malmqvist med skämtsam ton. Hon hälsade ett sjuttiotal personer, barn och vuxna, välkomna till Långseruds IF:s paddock i Ed, Långserud.

Långseruds IF är ovanlig genom att man har en hästsektion och genom åren har det varit ett antal olika aktiviteter med anknytning till just hästar. 

-Man säger skämtsamt att det nästan finns lika många hästar som invånare i vår bygd, skojade Anna.

-Vi vill rikta en tacksamhetens tanke till Eva Hagelin och hennes framlidne make Henry som var mycket positiva till att paddocken byggdes 1995. Hästsektionen hade bildats några år tidigare.

-Jag vill även på hästsektionens vägnar rikta ett stort tack till Stig Jonsson, Hans Peterson och Gert-Ove Axelsson som sett till att ett utbyte av staket, uppsättning av fyra nya lampor samt ny diktning skett, sade Anna vidare.

Därefter var det dags att låta hästar av olika storlek och färg framträda tillsammans med sina ryttare. Henning Malmqvist , som går i travskola i Årjäng, körde en konbana med publikfavoriten Calle III. Nora  och Hanna Wahlund visade dressyr och Ester Peterson bjöd bl.a på hoppning. Även Westernridning visades upp innan barnen "släpptes loss" och fick klappa och rida på  de närvarande hästarna. Solen sken och LIF bjöd även på korv. En symbolisk skylt spikades upp av Hans Peterson och skylten påminde om att renoveringen bl.a skett genom ekonomiskt stöd från Långseruds Trivsel och Utvecklingsfond,LUT.

 

Bildtexter:

5173 Helena Wahlund hade med sig Willy som många barn ville rida på 5178 Retroväst 5179 Sju månader gamla Alva Malmqvist var yngste hästfantasten 5159 Anna Malmqvist berättade både om LIF:s paddocks historia samt kommenterade en hästuppvisning 5184 Henning Malmqvist och hästen Calle III körde en konbana 5189 Hanna Wahlund med sin häst  Bambu 5190 LIF:s ordf Thomas Peterson såg till att alla fick korv 5197 Ester Peterson bjöd på hoppning med sin häst Jolly Roger, en irländsk cob 5207 Även en fläkt av Western kom genom hästen Ringo med ryttaren Isabell  5209 -Äntligen ridning, tyckte lilla Tuva 5217 Deltagande hästar med ryttare vid återinvigningen av Långseruds IF:s paddock vid Ed 5243 Långseruds IF:s paddock i nyrenoverat skick med bl.a nytt staket, ny belysning samt förbättrad dikning 5242 Långseruds IF:s nyrenoverade paddock med nytt staket, ny belysning och bättre dränering  5248  Ekipaget med lille Calle III blev barnens favorit 5169 Hästsport är familjesport. Pappa Håkan öppnar grinden, mamma Annica leder dottern Nora som rider på Bonny 5191 Var det någon som sade att hästsport är tjejsport ? 5202   Westernridning på gång

5169

5173

5178

5179

5184

5189

5190

5191

5197

5202

5207

5209

5217

5242

5248

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Olsson

129 total views, 1 views today

LÅNGENRUNTDAGEN TRIVSAM I VACKERT VÄDER

Långenruntdagen innehöll tre olika delar. Först var det en idrottsgudstjänst som lockat ett sjuttiotal personer i det vackra höstvädret. Matteus Kareliusson ledde gudstjänsten och talade om "Idrott på liv och död" och utvecklade det på ett tankeväckande sätt.  Anders Segerström spelade till psalmerna Gud för dig är allting klart samt Gud dit folk är vandringsfolket. Lisa Malmqvist och Sofia Bennetoft sjöng vackert och fick applåder. Kyrkkaffe med gott dopp följde och en kollekt gav 2000 kr till arbetet med att tillgänglighetsanpassa entrén m.m vid Fritidshemmet och Skafferiet. Man begav sig ned till entrén där ett rött band klipptes av under festlig form. Malin och Theodor Andersson höll i saxen. Smedgårdens ordf Olle Danielsson berättade vad som åstadkommits med en rymlig entré och en handikappvänlig toalett m.m Han berättade även om att man byggt en hiss och ramp vid idrottshallen. Venzel Thorén likaledes styrelsemedlem i Smedgården fanns på plats. Kerstin Olsson representerade LUT-fonden och överlämnade en check om 50000 kr. Även netto från idrottsarrangemanget går till anpassningen.

 

Därefter var det dags för det rent idrottsliga. Några stora skaror kom inte till start men det trettiofemtal som sprang eller gick fick stor support från publiken. Först gav sig gångare iväg innan man "släppte lös" de yngsta som med liv och lust sprang 550m. Guldmedalj och glass fick alla unga löpare. I löparklassen visade sig Thomas Jansson stå i särklass. Trots att han sprungit Tjurruset dagen innan och belagt en hedrande trettondeplats visade han fin form även på söndagen. Segertiden blev 42 minuter. Även Jörgen Karlsson hade lördagslopp i benen men blev fin tvåa med tiden 54 minuter. 32 sekunder Loppets enda kvinnliga deltagare Lotta Boholm-Wall satsade för att nå timmen men fick uret att passera timmen med åtta sekunder, Trea blev prästen Mattias Kareliusson som var lite förkyld men ändock var nöjd i mål. Hatten av gjorde publiken även för veteranerna Håkan Loftman samt Kjell Svensson som tillsammans löpt över femtio Lången Runt totalt ! Imponerande !

Hederspriser utdelades och ett antal priser lottades även ut bland alla deltagare. Hela dagen var ett samarangemang mellan Långseruds församling och Långseruds IF.  Som helhet blev det en trevlig stund vid Långseruds friskola och dess närhet och de som gick och sprang runt Lången tyckte det var vacker natur. 

 

Resultat löpare 1. Thomas Jansson 42.00 2. Jörgen Karlsson 54.32  3, Mattias Kareliusson 60.15  4. Håkan Loftman 63.43  5. Lennart Strandlund 64.47  6. Victor Johansson 67.22 7.Emil Johansson 67.22  8.Lucas Jansson 68.07  9, Kjell Svensson 71.06  Damer. 1. Lotta Boholm-Wall 60.08

 

 

Kjell Olsson

150 total views, 1 views today

THOMAS JANSSON VANN LÅNGEN RUNT

4994

4996

5000

5002

5008

5013

5020

5026

5037

5039

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5002 I suverän stil vann Thomas Jansson årets Lången Runt 5000 Glada gångare mot mål fr.v  Urban och Veronika Fjälltorp samt Helena och Mikael Rooth 4994 Mer än femtio Lången runt har fr.v Kjell Svensson och Håkan Loftman sprungit genom åren 4990 Fr.v  Mattias Kareliusson,Lennart Strandlund samt Håkan Loftman inför start 4996 Starten har gått 5013 Lotta Boholm-Wall fick en tid strax över timmen men var bästa dam och totaltrea. 5008 -Grattis pappa, säger Madicken och utdelar en kram 5037-5039 Pristagare fr.v Mattias Kareliusson (3:a) Thomas Jansson (1:a) samt Jörgen Karlsson (2:a) 5020 Lennart Strandlund på väg mot mål 5026 Lucas Jansson t.v och Victor Johansson spurtar mot mål efter nästan elva km löpning

 

Kjell Olsson

98 total views, 2 views today

IDROTTSGUDSTJÄNST OCH INVIGNING I LÅNGSERUD

4946

4952

4960

4962

4997

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4946 Efter en uppskattad sportgudstjänst var Mattias Kareliusson klar för start på Lången Runt 4997  Lisa Malmqvist t.v samt Sofia Bennetoft sjöng vackert i samband med Idrottsgudstjänsten i Långserud 4962 Kyrkkaffe med dopp lockade 4952 Malin Andersson och sonen Theodor fick äran att klippa av det röda bandet den nya entrén som tillgänglighetsanpassats 4960 Kerstin Olsson.representant för LUT-fonden, överlämnade en check med 50.000 kr till Smedgårdens ordf Olle Danielsson- Även styrelsemedlemmen Venzel Thorén var nöjd med detta

 

Kjell Olsson

113 total views, 1 views today

LÅNGENRUNTDAGEN MED OLIKA INSLAG

öndagen den 16 september är det åter dags för Långenruntdagen i Långserud.  Löpningen och gången runt sjön Lången har gamla anor med premiär på sjuttitotalet. Sedan har man haft löparrangemang i olika långa perioder och kanske rör det sig om trettiotalet arrangemang totalt ? Sedan några år tillbaka har man  gjort ett samarrangemang mellan Långseruds IF och Långseruds Församling kring en idrottsgudstjänst med flera ingredienser, både sportsliga och andliga.

Dels är det idrottsgudstjänst där Mattias Kareliusson och Anders Segerström medverkar. Efter den bjuds det på kyrkkaffe. Skönt sittande i sina stolar kan man sedan följa både start och målgång i de tre aktiva grenarna. Lången runt består av en grupp för gående som startar timmen före de som springer och joggar. Dessemellan anordnas ett barnlopp om 550m där alla får medalj och glass. Detta gäller elever t.o.m åk 6. Anmälningar kan ske dels före dels efter Idrottsgudstjänsten. Bland Långenruntdeltagarna delas priser ut till de främsta och en del priser utlottas ut bland alla startande. De som önskar kan få de legendariska diplomen vars original ritades av Hjalmar Frisell.,Kolsäter.

I samband med Långenruntdagen kommer man även att inviga den handikappanpassade och utbyggda entrén till Fritidshemmet och Skafferiet.

-Allt överskott från dagen, kollekt,startavgifter  m.m kommer att gå till den nyss nämnda handikappanpassningen, säger Inger Peterson,Långseruds församling, och LIF-ordföranden Thomas Peterson nickar instämmande.

Nämnas kan även att det i deltagaravgiften ingår mat och för de som ej löper/springer går det bra att köpa densamma.

 

 

Kjell Olsson

201 total views, 1 views today

800KG FÄRG HAR SKRAPATS BORT I LÅNGSERUDS KYRKA

-Vi har skrapat bort hela 800 kg färg från som mest åtta lager av färg. Det sade Jean Louis Barréra som bär huvudansvaret för det stora renoveringsarbetet av Långseruds kyrka.

-Men vi målar bara tillbaka 360 liter, skojade han. 

-Det betyder ju att kyrkan blivit större och väggarna tunnare, skojade en besökare tillbaka. Nyfikenheten har varit stor över vad som skett och hur långt man kommit i det komplicerade arbetet. I tisdags var det "öppet hus" och många passade på att titta in,bese och fråga hur det gått och hur det ser ut för framtiden.

-Det är väldigt roligt att  främst församlingsborna varit så intresserade, det tyder på en stark känsla för bygdens kyrka, sade Jean.Louis faktiskt lite rörd.

-Även turister har tittat in under sommaren, fortsatte Jean Louis.

-Har det inte stört arbetet ?

-Nej, inte alls bara uppmuntrande för oss.

Det kom som sagt många besökare. Bland dem fanns  bl.a Lena Skoting som kommer att leda återinvigningsgudstjänsten som sker den tredje advent.

-Mycket bra arbete berömde antikvarie Maud Forsberg och konservator Cecilia Skoglund nickade instämmande.

-Detta känns faktiskt väldigt speciellt och då inte främst på kommersiella grunder, sade Anki Gustafsson,Åmål. Anki är född i Långserud och både hennes far Arne Kyrk och farfar David var under lång tid kykvaktmästare i Långseruds kyrka. 

-Det är ett hedersuppdrag att få ordna med den nya belysningen som naturligtvis är LED-baserad.

-Men det ser ju ut som en "discoslinga" ?

-Nej då, slingan kommer att sättas så diskret som möjligt men ändå ge bra och behövligt ljus, säger Anki. Hon visar även spot-lights som kommer att finnas på en ramp som kommer att smälta in i omgivningen och ge perfekt ljus.

En del under en läktare är helt klar och där kunde man se de olika färgerna och deras nyanser brytas mot varandra i ett vackert samspel. En kyrkbänk stod nymålad mitt på golvet och marmorerade partier glänste. Prästerna Carlo Nielsen och Lars Richter gick fram och tillbaka och nickade förnöjt över vad de såg.

Ett annat arrangemang där Långseruds församling är inblandad är Sportsöndagen den 16 september då man tillsammans med Långseruds IF både anordnar gudstjänst och löpningen/gången Lången Runt.

 

Bildtexter:

4301 Antikvarie Maud Forsberg var väldigt nöjd med vad som åstadkommits. Här är en liten bit kav från "gamla tiden" 4303 Färsk marmorering 4310  En nymålad kyrkbänk 4312  Intresset var stort att närgranska hur långt renoveringen av Långseruds kyrka kommit 43244327 Discoljus ? Nej, en del av den Led-belysning som kommer att anbringas på ett diskret sätt fr.v Lena Skoting, Maud Forsberg, Jean Louis Barréra samt Anki Gustafsson 4339  Anki Gustafsson har uppdraget att ordna med all ny belysning i samband med renoveringen av Långseruds kyrka 4348 Detta är mera än ett jobb, menar Anki Gustafsson, född Kyrk, , vars far Arne och farfar David båda var kyrkvaktmästare under lång tid i Långseruds kyrka

4303

4310

4312

4324

4327

4339

4348

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Olsson

154 total views, 1 views today