ADVENTSGUDSTJÄNST

Kyrkvärden Margareta Bäckström tände det första adventsljuset. Kyrkokören under ledning av Anders Segerström var i högform fr.v Nora Gustavsson, Love Karlsson och Paul Sprengel fick som sexåringar varsin bibel av Långseruds församling

ADVENTSGUDSJÄNST MED BARNBIBLAR, KÖRSÅNG OCH KYRKKAFFE

Ett åttiotal personer hade kommit till Långseruds kyrka för att ta adjö av det gamla och välkomna det nya kyrkoåret. Kyrkokören under ledning av Anders Segerström var i högform och sjöng ett antal sånger med anknytning till Advent. Kyrkvärden Margareta Bäckström tände det första adventsljuset. Prästen Lars Richter predikade utifrån att hälsa "Främmat folk" välkomna och att det då fordrades noggrann städning.
-Fast det är ju oftast släkt och bekanta som kommer,sade Lars. 
-Tänk att både adventsljus, adventsstjärnor m.m kommer från Tyskland och t.o.m risgrynsgröten är främmande då den kommer från medelhavsområdet, menade Lars vidare. 
-Även Jesus var en främling då han kom ridande in i Jerusalem och betonade att hans rike inte var av denna världen, sade Lars. Han utvecklade främlingsbegreppet och kom in på dagens situation där flyktingar kommer till främmande land och den chockvåg som sköljde över Sverige när situationen ändrades.
-Man kanske skall tänka på att vi snart har en julhandel om 75-80 miljarder kronor,  BNP beräknas öka med 3 % och robotdammsugaren kan bli årets julklapp, sade Lars som önskade God Advent till alla. Psalmer i adventstid sjöngs och en kollekt till internationellt arbete upptogs. Församlingens sexåringar fick varsin barnbibel och Nora Gustavsson, Love Karlsson och Paul Sprengel hämtade sina exemplar medan Simon Brumer och Elias Kvaldén får sina vid annat tillfälle.
Som traditionen bjuder inbjöd sedan Lönnskogs Vävkollektiv till Adventskaffe i sockenstugan och många lät sig väl smaka. Långseruds församlings ordf Inger Peterson framförde ett tack och en stark applåd bevisade att det smakat bra. En busslast asylsökande från Vildmarken var med och de passade även på att titta in i Långseruds friskolas gymnastiksal som lockar till besök.

IMGP4182 IMGP4184 IMGP4180


Kjell Olsson