BETTAN VISAR TANTER OCH HATTAR

Elisabeth,"Bettan" Flyman, född Jakobsson från Långserud  har kommit in i "tantåldern".

-Nja, så kanske man kan säga och jag tycker begreppet "tant" skall uppvärderas, skrattar Bettan. Nyligen fyllde Bettan sextio år och det firades på vederbörligt sätt bl.a med att sätta hattar och tanter i focus. På hennes kalas bar därför alla kvinnliga gäster hattar av olika slag och borden samt väggarna pryddes av hattar. dessutom fanns på väggarna ett dussintal tavlor med kvinnor som betytt mycket för Bettan under hennes liv.

Det hela har utmynnat i en utställning i Långseruds sockenstuga under vägkyrkoperioden. Tanter som satt spår och kvinnor som ger kraft i arm och mod i barm har inspirerat.

-Jag tänkte på många kvinnor som betytt mycket för mig och beslöt att måla dem, säger Bettan. Sagt och gjort och det blev elva tavlor, alla i helfigur. Där finns bl.a mamma LisaKajsa och legendariska läkaren Palmborg i Nysäter.

-Pappa skodde hennes hästar så hon var ofta hemma hos oss och hon gjorde stort intryck på mig, förklarar Bettan. Bettan vill minnas att Dr Palmborg var Sveriges första kvinnliga distriktsläkare. På tavlorna finns även mostrar och fastrar, granntanter och makens bekanta ex. hans mor. För tio år sedan fick Bettan en kurs på Öland där måleriet stod i centrum och det gav inspiration.

-Nu har jag fått mera tid och tycker det är väldigt skoj att måla och akryl är favorittekniken.

På en tavla finns kvinnor från Sydamerika.

-Jag var med en grupp Säfflebor på resa dit 1979 och det satte verkligen sina spår, menar Bettan.Hon visar även ett antal tavlor i mindre format och med olika tekniker.

Många Långserudsbor har redan kollat in Bettans tavlor och gett uttryck för likheten med de hon vill visa.

-Verkligen bra, speciellt tavlan som visar LisaKajsa Jakobsson och Dr Palmborg, menar man. När ST hälsade på så var Eva Danielsson och Siv Hillerström på våffelplatserna och de fick pröva på att vara "tanter" i en lös guldram som Bettan hade med sig. 

-Tanken är att barn kan låna de hattar som jag har i sockenstugan och ta några bilder, sade Bettan avslutningsvis.

Bildtexter 6095 Bettan Flyman med porträtt av mamma LisaKajsa.  6099 Dr Palmborg var legendarisk läkare i Gillberga och hon fick sina hästar skodda av Bettans pappa Evert.  6101 Bettan gjorde med en grupp kamrater en resa till Sydamerika 1979 och denna tavla är inspirerad av den resan. 6090 Tre kvinnor som betytt mycket för Bettan Flyman fr.v Moster Edit,Faster Ingrid och Mormor Elisabeth. 6091 Nicholas Hillerström gillade denna tavla bäst. 6102 Dags att uppvärdera begreppet tant och även att bära hatt, menar Bettan.

IMGP6118 IMGP6090 IMGP6091 IMGP6095 IMGP6099 IMGP6101 IMGP6102 IMGP6107 IMGP6111

Kjell Olsson