FOLKRUSNING TILL HEMVÄNDARDAG

Det blev minsann inte som när Kjell-Åke i Myras kamrater i Metbäcken skulle anordna hemvändardag, och ingen kom. Nej, det blev en rejäl publiktillströmning på alla de stationer som med hjälp av upphängda ballonger lockade. redan på fredagskvällen hade Lidéns lanthandel i Sillingsfors öppet och närmare etthundrafemtio personer kom på besök, tittade,mindes,köpte kanske någon "loppa" och fikade. P.g.a förhinder kunde inte lanthandeln vara öppen på lördagen men ägarna lovade ha någon mer öppentid. Lördagen inleddes i Sillingsfors Missionshus. Detta blev fullsatt med över hundra personer och Olle Danielsson hälsade välkommen och Eva Danielsson berättade om Missionshusets historia där det fanns flera spännande inslag. Eva gladdes åt att församlingen nästan fördubblat sitt medlemstal till tjugotre personer efter inflyttning. Vid en fråga visade det sig att bortåt hälften gått i söndagsskola i Sillingsfors och det var många positiva minnen. Hedersgäst var Gunnar Rudberg, 90 år fyllda. Han hade samtal med Göran Kjellberg och Kjell Olsson och det kom fram mycket intressant om både  affärer, sågverk, Sveavägen=nuvarande E 18, badhuset,kvarnen,brandstationen Sillingsfors II,personer.profiler och både roliga minnen. I en timme bjöd Gunnar på sina minnen och folk kunde även komplettera och ställa frågor. En stor och varm applåd togs upp. Leif Scott samlar på vykort och ett antal  med Sillingsforsmotiv hade satts upp på skärmar och Leif berättade om dessa.Ann-Britt Robertsson hade också samlat bilder och urklipp som väckte stort intresse. En film om Missionshusets pågående renovering visades kontinueligt. Efteråt var det kaffe och "eftersnack"  Många begav sig därefter till Eldans strand och det femte Triathlonloppet. Andra drog till Långseruds friskola där det fanns över hundratalet skolkort utställda och i Skafferiet åts det god mat. Förskolan Mörten firar 25 år och där var det tårtkalas och många minnen. Många av de som arbetat på Mörten kom liksom några av de barn som var premiärkull.

-Jag minns rutschbanan bäst,sade Jon Lindgren. Vid Smedgåren bjöds på boulespel och kaffe. Hans Hillertsröm presenterade LUT-fonden och Leif Peterson beskrev Långseruds friskola.

Intresset för Guteruds ladugård var stort och förutom två fulla bussar var det många bilar som åkte dit för givande studiebesök. På hembygdsgården väntade rektor Allan Salmi och han berättade om Långseruds skolliv, de gamla skolorna, den pedagogik som bedrevs och de läromedel man använde.

-Jag fick faktiskt lära mig av en skolläkare hur jag skulle tillrättavisa eleverna med fingrar och händer, sade Allan.

I Långseruds kyrka bjöds sedan Musik i sommarkväll och där bjöd Charlotta Sairio och Klabbe Hörngren på ett fantastiskt Taubeprogram. Taubes liv från vaggan till graven, dikter,målningar,kärlekshistorier och resor samt protester mot bl.a kraftverk i Vindelälven belystes på ett utmärkt sätt. De sjuttiofem i publiken gav stående applåder. Lars Richter höll en kort andakt, anknöt till Hemvändardagen och tackade avslutningsvis för den strålande konserten. de som vill gick in och åt våfflor. Vid Eldan anordnades sedan bryggdans till Bellman Brothers. Långseruds Utveckllingsgrupp tillsammans med de flesta större föreningarna stod tillsammans med LUT bakom den lyckade Hemvändardagen i Långserud.

Bildtexter: 6160 Göran Kjellberg t.v hade ett intressant samtal med Gunnar Rudberg som kunde berätta mycket om gamla Sillingsfors. 6061 Leif scott samlar på gamla vykort och han hade förstorat många med Sillingsforsmotiv. 6229  I Långseruds friskola fanna över hundratalet skolkort och Solveig Scott var en som begrundade dessa. 6235  Rektor Allan Salmi berättade om alla ångseruds skolor från begynnelsen till nutiden. 6237 Leif Peterson gjorde god reklam för Långseruds friskola. Ryggen tillhör Sven-Bertil Johansson. 6245 Förskolan f.d dagiset Mörten 25-årsjubilerade och det bjöds bl-a på tårta. Tidigare personalen fr.v  Margit Johansson, Katarina Bäckström, Eva Clefberg-Jansson och Inger Peterson fanns på plats och en av de första barnen,Jon Lindgren tittade in med mamma Mary. 6262 Klabbe Hörngren och Charlotta Sairio bjöd på en fantastisk taubekväll i Långseruds kyrka 6253 rektor Allan Salmi berättade om Långseruds skolliv och visade upp gamla pedagogiska hjälpmedel

IMGP6253 IMGP6266 IMGP6155 IMGP6156 IMGP6157 IMGP6160 IMGP6161 IMGP6228 IMGP6229 IMGP6230 IMGP6231 IMGP6235 IMGP6237 IMGP6245  IMGP6262       

 

Kjell Olsson