SÄFFLEPOLISEN INBJUDEN TILL LÖNNSKOG

-Hjärtligt välkomna till Lönnskogsbygden, vi vill gärna träffa er för att få information och visa var Lönnskog finns, sade Agneta Grundel, ordf i Lönnskolgs Byalag.
Ett femtontal personer, både fast och fritidsboende hade kommit till Lönnskogs Folkets Hus för att träffa polismännen Peter Molinder och Ivan Sokolowski.
Peter gick först igenom de nya organisationerna som delvis påbörjats.


-Vi skall tillhöra polisområde Syd där Karlstad med kranskommuner,Grums och Säffle ingår,sade Peter. 

-Vår bemanning i Säffle blir åtta poliser i yttre tjänst samt tre utredare och det är ju positivt men när jag började för trettio år sedan var det tjugofyra i yttre tjänst i Säffle/Årjäng, med lite nostalgi i talet.

-En större bemanning i vårt område brukar det vara vid ex. löningshelger då mer folk är ute på staden, marknader och Torgfesten,sade Peter vidare.
-Viktigaste telefonnumren är 11414 samt 112 och dagtid för stationen 010-5670625, sade Ivan som fastslog att man alltid skall ringa och det gör inget om det blie en gång för mycket.

– Nummer 112 är ju ett akutnummer och om det inte är så bråttom finns 11414 där det kan ta längre tid, sade Ivan.
Peter Molinder hade även med sig statistik över begångna brott och där fanns nitton anmälda brott under 2013 för hela Långserud varav sex var av arten förlorat gods ex. bortsprungen hund.  Under 2014 finns ett brott rapporterat.
-Men all kanske inte rapporterats för man tror inte det är någon idé eller det är för hög självrisk eller känns riktigt otrevligt att anmäla, sade en i åhörarskaran.
-Vi vet det är så med bl.a "ett högt mörkertal" men vi kan bara säga att ni alltid skall anmäla och även rapportera "konstiga saker" ta bilnummer m.m för om vi ej får anmälningar så prioriteras insatserna på annat håll, sade Ivan Sokolowski.

-Kan ju även säga att grannsocknen Nysäter drabbades av sextiotre brott varav åtta förlorat gods och där har i år fjorton brott rapporterats hittills, sade Peter.

Hela Säffle  kommun hade 365 brott ifjol och under helgen 27-29 mars i år anmäldes sexton brott.
Peter Molinder berättade även om den stora omorganisationen där det skall bli sju regioner.
-Vi är glada över om ni gör en tur häråt då och då och det är faktiskt mycket biltrafik, sade Birgit Hellborg.


-Ja, det är bra att vi lär känna vägarna och både gps och koordinater på olika platser och gårdar är till god hjälp när vi skall hitta fram, menade Ivan.
-Alla offentliga platser har koordinater uppsatta och jag tror att de flesta har så även hemma, sade Agneta Grundel.

Någon klarhet i vad de stenpyramider som finns på en el ställen samt plastpåsar och annat som hänger i träden betyder.


-Kanske tecken åt besökare eller skräp, menade en i publiken som även skojade och sade att man skulle rycka ned dem.


Som helhet blev det en informativ timme där publiken fick ställa frågor och polismännen träffa några Lönnskogsbor och berätta om hur man arbetar och hur deras arbete kan underlättas.

Agneta Grundel tackade med almanacka över den vackra Lönnskogsbygden.

030 Lönnskogs Byalags ordf Ulla Grundel hälsade Säfflepolisen välkomna till bygden. 032 Polismännen Peter Molinder .v samt Ivan Sokolowski tackades med en vacker kalender för sitt besök

030 032

Kjell Olsson