STICKCAFÈ GÖR JUKLAPPAR TILL LETTLAND

Varannan måndag ända sedan i våras träffas ett femtontal damer på Smedgården i Långserud. Orsakerna är flera.
-Dels får vi prata lite med  varandra dels får vi sticka för en god sak, säger Britta Karlsson. Britta var den som först kom upp med idén att göra något för att hjälpa andra och sedan hakade Anna-Lena Adolfsson på tåget.
-Vi fick kontakt med två fantastiska människor i Holmerud, Årjäng, som i många år skickat en hjälpsändning till Lettland, säger Anna-lena.
En kontakt togs och efter positivt gensvar satte Långserudsdamerna full fart på både stickor och garner. 
-Det är egentligen flera små projekt i ett och från början kunde vi hjälpa ett mödrahem utanför Riga, säger Anna-Lena. Där får unga blott 15-16-17 åriga mammor hjälp under ett halvår före förlossningen och sedan ett halvår efter. Ett barnhem och en skola är två andra ställen som man hjälper.
-Just nu är det julklappar i form av både mjuka och hårda saker som packas i  "bananlådor" för att sedan slås in i julpaket för lämpliga åldrar, säger Eva Andersson.  Måttot är "något nytt, en leksak och någon hygienartikel".
-Vantar,mössor sockar och tröjor stickar vi och sedan får vi även många  saker från många Gillberga och Svanskog fyller på våra lager,säger Anna-Lena Adolfsson.
Det har blivit åtta lådor julklappar och totalt bortåt femtio kartonger allt som allt. En container sänds iväg och där finns bortåt 16-1700 kartonger eller "bananlådor". Om plats finns så kan både cyklar, lampor,möbler och maskiner av olika slag "fylla ut".
-Det är två fantastiska människor, Karin och Ragnar Jansson som står i spetsen för kampanjen "Från hjärta till hjärta" och de har hållit på i många, många år och är nu i åttioårsåldern själva, säger Britta Karlsson med beundran i rösten. Karin och Ragnar brukar ibland själva åka med gåvorna. 
Helt klart fyller Stickcafét i Långserud en viktig funktion både för mottagarna av det som produceras och skänks men även för de som får träffas på Smedgården för att prata, jobba och umgås.

IMGP4051 IMGP4052


Kjell Olsson