KAFKA OCH FÖRÄNDRINGEN AVGJORDE TV-TÄVLINGEN I LÅNGSERUD KONTRAPUNKT OCH PÅ SPÅRET FYLLDE LÅNGSERUDS BYGDEGÅRD

-Succé formidable ! Så skulle säkert Kontrapunkts nestor Sten Broman ha sagt om han varit med i Långseruds Bygdegård på torsdagskvällen. Inför en fullsatt salong kämpade två tremannalag i TV-programmen Kontrapunkts och På Spårets mysterier.

Mannen bakom kvällen var kantor Anders Segerström,själv väldigt road av tävlingar av alla slag, och med sig hade han Långseruds kyrkokör för dagen kallad Junikusinerna jfr Augustifamiljen i TV-versionen.

Publiken hälsades välkommen redan vid köandet före insläpp med sången Sommarlängtan. Därefter öppnades dörrarna och folk fyllde så gott som alla platser. 

-Vi skall hinna med två TV-program och en körkonsert,sade Anders som även snabbt fick kören med i en "publikuppvärmningssång",Äntligen på väg. Publiken var verkligen med direkt på noterna och skulle så vara hela kvällen lång. De två lagen presenterades där Therese Hugosson-Olsson basade över Per-Anders Henningsson och Katarina Kristoffersson medan Pernilla Radborn hade Gerd Widing och Gunnar Hagberg under sina vingar. Starka applåder för de välkända Säffleprofilerna varav dock endast en är född i Säffle. Därefter följde omväxlande fem "nötter" en Lista och två På spåret-filmer. Upplägget var lika i "nötterna" med först en sång av kyrkokören ,Junikusinerna, sedan en bild som projicerades på väggen och slutligen en textläsning. Dessa tre ingredienser skulle sedan ha något gemensamt, bli "en nöt". Ex. ledde Rövarsången med Tage Danielsson som regissör,tavlan Skriet av Edvard Munch samt boken Skriet från Vildmarken av Jack London fram till den första "nöten" som var Skri. Båda lagen var duktiga med en tio för Hugossons och en nia för Radborns lag. Därefter följdes man åt via Sången Kallstavalsen,Sven-Ingvars och Lars Lerins tavla Vy från Lofoten och Robinson Crusoe av Daniel Defoe. Gemensamma nämnaren var Sandgrund och det fick Per-Anders Henningsson övertala sina lagmedlemmar att få svara.

Första På Spåret-filmen slutade vid Von Echstedtska gården och det kunde Radborns lag pricka in. Rune Lindström, Visa vid Midsommartid och ex. Himlaspelet var frågesvar och det betydde en poängs ledning för lag  Radborn. Då fick lag Hugosson välja ämne i Listan och valde då apel istället för adel. Båda ämnen med anknytning till  Von Echstedtska gården. Det gällde att pricka in fyra äppelsorter och båda lagen var snabbt klara men Hugossons bråkdelen av en sekund före och båda hade rätt svar. Hugossons gick då förbi någon poäng och släppte sedan aldrig taget. Askungen, Forest of Säffle av Klenell samt Hjalmar Söderbergs Doktor Glas gav "nöten" glas. Den fjärde nöten kom att bli ganska avgörande för slutresultatet. Junikusinerna sjöng Guldet blev till sand, bilden var av Den lille havfrue av Edvard Eriksen och det lästes ur Förvandlingen av Franz Kafka. "Nöten" var Förvandling och laget Hugosson kunde ta full pott på frågan.

-Jag läste den boken med tysk-svenskt lexikon när jag studerade, mindes Hugosson glatt. Det var hela tiden en väldigt trevlig stämning både hos och mellan lagen.  Domaren Fru Eva Helena Fredrik Beckman-Lindström-Segerström bidrog till detta med rättvisa domslut och trevliga kompletteringar. Domaren hade även en imponerande frisyr som gav domarrollen hög status !

den andra På spåret-filmen slutade i Kolarkojan i Lönnskog och Hugosson knep några poäng där. Lag Radborn skulle dock få briljera när Gunnar Hagberg berättade på ett levande sätt om Erik Gustaf Geijer och dennes resa i västra Värmland och hämtande av fästmö på Odenstad i Gillberga. Laget knappade även in ytterligare när man kunde alla tre svampar som visades eller röksvamp, trattkantarell och sillkremla.Lag Hugosson hade dock skaffat sig ett ointagligt försprång inför sista frågan där det sjöngs Take me to your heaven och visades bild av Drottning Elizabeth samt lästes ur Agatha Christies Mordet på Orientexpressen. "Nöten" var drottning vilket ingen lyckades klara av. Schlagerdrottning, Drottning av England samt Deckardrottningen var ledorden. Därmed var man framme vis slutsummering av poängen för två mycket duktiga och trevliga lag. Lag Hugosson fick 53 poäng och lag Radborn knåpade ihop 44. Stora applåder för både de tävlande, kören och Anders Segerström. 

-Nu är det prisutdelning, sade Anders Segerström och visade upp ett specialgjort pris, en komposition där en g-klav och en liten bit järnvägsräls sammanfogats på ett elegant sätt. Dessutom fick lag Hugossons medlemmar varsin presentcheck till Esters Glasseria. Alla fick vackra blommor. Inger Peterson, ordf i Långseruds församlingsråd, framförde ett stort tack och överlämnade blommor både till Anders Segerström, Anders Nilsson, som gjort priset och filmat På spåret-delarna samt Rune Bryngel som lagt massor av tid för att få allt det ljudtekniska att fungera. Även den eminenta domaren Helena fick blommor. Efteråt hölls ett samkväm för alla deltagarna. 

 

Bildtexter:

33023304 Fr.v Katarina Kristoffersson,Therese Hugosson-Olsson samt Per-Anders Henningsson vann Kontrapunkt och På Spåret-tävlingen i Långseruds bygdegård 3271 Långseruds Bygdegård var i det närmaste fullsatt på "TV-kvällen" 3280 fr.v Gerd Widing, Pernilla Radborn och Gunnar Hagberg svarade för en stark insats   246 Kontrapunkt var ämnet 3257 Kön vid insläpp till Kontrapunkt i Långserud bjöds på sången Sommarlängtan 3295 -Tur vi inte valde Adel på Listan, funderar Per-Anders Henningsson. Von Hermansson hade varit svårt att gissa på 3248 Imponerande håruppsättning på domaren Helena 3249 fr.v Per-Anders Henningsson,Therese Hugosson-Olsson, Katarina Kristoffersson, Gerd Widing, Gunnar Hagberg samt Pernilla Radborn visade alla imponerande kunskaper i ämnena musik, konst och litteratur vid "TV-kvällen av Kontrapunkt och På Spåret" i en fullsatt Bygdegård i Långserud 3275 Fyra äppelsorter skall på rätt plats. Radborns lag funderar 3269 Lag Hugosson klara för tävling 3247 Två Anders, Segerström t.v samt Nilsson, i planeringstagen 3307 Tre kantorer på samma bild fr.v   Pernilla Radborn,Anders Segerström samt Nils Lundström 3297 -Tur vi inte valde adel på Listan, funderar Per-Anders Henningsson. Von Hermansson var säkert svårknäckt

3307
3304
3302
3297
3295
3280
3275
3271
3269
3257
3249
3248
3247
3246

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Olsson