På initiativ av bl.a Hardy Börås, Anna Peterson och Jonas Byh i Långserud Hembygdsförening anodnades nyligen en bagarkväll i Långseruds hembygdsförenings bagarstuga. Bakugnen var varm liksom stugan när totalt dussintalet personer från Vildmarken i två omgångar mötte upp för att "knåda" sitt hemlands bröd. Alla ingredienser hade införskaffats i förväg och det var en fröjd att se bagaren Mohamad Matar ge sig på de 2×8 kg stora degarna. Totalt blev det c:a 130 brödstycken där Smoon, en pitabrödsvariant, var det som gräddades mest medan mnakeesh var det som tog mest tid. Det sistnämnda hade turkisk youghurt i botten olivolja och olika kryddblandningar samt olivolja som topping. Det knådades,bakades ut och gräddades på löpande band och alla var inblandade fast Mohamad var den som främst höll i taktpinnen. Resultatet blev utsökt och provsmakning skedde på plats. Lika populärt blev det när färskt bröd levererades lagom till lunch och middag på Vildmarken.
Bilder: 2395 Dags för brödkavlarna 2399 Bagaren Mohamad matar var nöjd med resultatet. Ett stycke smoon visas upp 2406 Bengt Sandström njöt av ett stycke Mnakeesh. 2009 Gott bröd som kallas Smoon i Syrien. 2412 Lennart Strandlund får en god smakbit av Mnakeeshbrödet. 2424 Nöjda brödbagare med ett berg av Smoon, syrisk variant av pitabröd. Det blev populärt bland landsmännen på Vildmarken som fick smaka friskt, nygräddat bröd till lunch och middag.
Kjell Olsson