I Långserud med omnejd finns mycket att se och upptäcka och särskilt sommartid är det mycket på gång
Kolla gärna i vår kalender!
Esters café
Esters Café är ett av Värmlands äldsta caféer med historik från 1930-talet. Redan 1929 startade Ester Sundgren ett café här och sedan dess har det drivits av en olika personer men den genuina charmen har bevarats. Sedan 2022 är det Daniel Engh och Ammie Louthander som håller sommaröppet med café, glasseria, livescen och en liten gårdsbutik i trädgården. på Esters. Lätt att hitta, mitt i byn precis vid E18.
Wiksfors bruk
Wiksfors bruk är ett populärt besöksmål i vacker bruksmiljö som lockar både för långväga gäster och bybor. Det är ett företagshotell med ”en passion för närproducerat, småskalig produktion, återbruk och kreativa samarbeten”. Som besökare kan du njuta av våfflor, vedugnsbakad pizza, träskulpturer och strosa i flera mysiga butiker. Läs mer här vad du kan besöka på Wiksfors.
Badplatser
Långserud har flera fina badsjöar och lämpliga platser för ett dopp till exempel Eldans badplats, Finnsjöns badplats och vid Siketjärns (mellan Lönnskog och Elofsbyn). Badplatserna sköts av föreningar – besök gärna men hjälp till att hålla dem rena och fina! Se här för kartor!
Vandringsleder
De bäst märkta och omskötta vandringslederna finns runt Lönnskog och sköts Lönnskogsbygdens byalag. Det finns en stor landskapsvariation i området med flera höjder på över 300 meter över havet, med fantastiska utsikter, exempelvis Segolstorpshöjden, Råtakahöjden och Ulvfjället. Ett antal vindskydd finns i området och lederna kan ta dig till några intressanta historiska platser som en kolarkoja, en guldgruva och Lönnskogs gamla kyrkplats. Ladda ner en karta och läs mer här på Lönnskogsbygdens byalags hemsida.
Vikingacentret
Vid byälvens strand i Nysäter ligger Värmlands vikingacenter. Här finns en fast utställning om vikingarnas liv och utomhus kan du se Kung sorgs hög, en runsten, stendansen, en liten vikingby och ett vikingaskepp. Du kan ta med egen picnic eller fika i cafét. På baksidan centret finns en lekpark med ett lekskepp och träsvärd och sköldar som barnen kan använda om de vill leka vikingar och fäkta loss. Kolla in deras hemsida för öppetider och mer information.
Träkorset på berget
När det vackra flera meter höga träkorset korset hittades 2013 var frågorna många: vem hade rest upp det, varför på denna plats och vad har det för symbolik? I flera år har gåtan om det mystiska träkorset gäckat invånarna och besökare i Långserudstrakten. Besök det du med och ta del av svaret på gåtan. För att nå korset i Långserud får man svänga av in på en liten skogsväg från E18 på väg från Långserud mot Årjäng, och vandra upp för till kullens topp. Skyltning saknas och beroende på trafiksituationen kan det vara svårt att stanna till. Se upp för mötande trafik. Se karta här!
Långseruds loppmarknad
Öppet lite då och då under sommaren och är väl värt ett besök. Många fynd och 30 % av intäkterna går till Barncancerfonden. Leta reda på Facebook-sidan så dyker aktuella öppettider upp! Adressen är Gisslebyn Backen i Långserud.