CALLES LYFTAR RÄDDAR ARBETARRYGGAR

Ergonomi står alltmer i focus på dagens arbetsmarknad. Det är något som Calle Roos i Långseruds tagit fasta på.

I dagarna skeppas en last med fem höj och sänkbara arbetsplatftormar på båt f.v. transport till USA. 

-Redan för trettio år sedan började jag att fundera kring problematiken om arbetsmiljöer och  ergonomi på arbetsplatserna, säger Calle. Calle driver sitt företag i Långserud under namnet Levero. År 2005 byggde han sin verkstadslokal och där har han sedan både funderat på och verkställt arbeten som nu bär frukt.

-Dessa arbetsplattformar gör det möjligt att anpassa sin egen  arbetshöjd e.x vid ett löpande band, förklarar Calle. 

Redan 1987 levererades den första plattformen, då till ett Landstingstvätteri i Alingsås. I samband med det registrerades produkten hos Patent och Registreringsverket.

Därefter har bl.a Posten och Kährs fabriker i Nybro beställt  sextio resp. trettio lyftar. Ytterligare c:a hundra företag finns i referenslistan.

-Produkten har utvecklats alltmer och 2012 fick jag kontakt med ett multinationellt företag som  säljer produkter till stora aktörer och därför behöver ergonomisk anpassning, förklarar Calle vidare.

2014 resulterade detta i en stor order om fjorton lyftar till Helsingborg då sportföretaget Puma kom med en beställning. Detta efter att ha jämfört de produkter som fanns på marknaden.

Även andra intressenter har dykt upp såsom  ex. Försäkringskassan.

-De har köpt  en lyft som hjälpmedel  för att personen skall kunna återgå i arbete.

En lyft består bl.a  av en tre meter lång plattform som styrs genom höjdreglering med ett spann på 200mm. Med ett enkelt handgrepp kan man höja och sänka steglöst och därmed anpassa sig själv till rätt arbetshöjd.

Totalt har tvåhundratjugosju plattformar levererats och senaste leveransen går alltså till USA.

-Spännande då detta multinationella företags högste chef besökte Puma i  Helsingborg och då tog beslut att plattformarna skall ingå i hans företags utrustning.

Nu är det inte bara i Långserud som tillverkning sker. Styrning och hydraulik importeras från Schweiz

-Nej, vi har ett gott samarbete med Säffle Verkstadsbolag, Nilssons Plåtindustri och Åmåls industrilack som alla bidrar till produktionen med hög kvalité och på bästa sätt, säger Calle. Dessutom har Pall och Träindustri i Årjäng gjort pallådorna som vardera väger 170 kg och är spcialgjorda inför USA-exporten. S.k oceanpapp har klätt insidorna som extra skydd. En lastbil hämtade fem lådor på fredagsförmiddagen för transport till Göteborg f.v.b till Chicago.

-Blir det någon USA-resa nu då ?

-Nja, med sjutton nya lyftar som skall fram före älgjakten så finns nog tyvärr ingen tid till detta. myser Calle.

God hjälp med montering och emballering har Calle fått av grannen, den mångkunnige, Stig Jonsson i Byn.

 

Kjell Olsson