CHIPS OCH DRAGSPEL HENRIK FREDRIKSSONS MELODI

-Chips och dragspelsmusik, det kanske tyder på fredagsmys eller danskväll ? Ingen av de tankarna är aktuell när ST hälsar på hemma hos Henrik Fredriksson i Långserud. Sedan närmare elva år tillbaka bor och verkar Henrik i Stakes f.d lanthandel i Rudsbyn, Långserud. Både chipsen och dragspelet har varsin historia som vi återkommer till.

-Ja, huset är byggt 1946 och fungerade sedan som lanthandel fram till åren 1974/75 då Henry och Runa Stake slog igen affärsdörren för gott, säger Henrik.  Henrik är född i Sillerud och hade påbörjat en verksamhet i Årjäng redan 1994.

-Jag förstod att återvinning skulle bli en viktig sak för framtiden, speciellt återvinning av elektronikkomponenter. säger Henrik vidare.

-Vi var faktiskt ett av de första företagen i Sverige som på ett så miljöinriktat sätt som möjligt började återvinna uttjänt elektronik av alla slag, privat som industriellt. Vi plockade för hand i sär och sorterade i upp till 20 olika fraktioner, för att sedan skicka vidare för återvinning av det som gick att återvinna och för miljövänligt omhändertagande av de miljöfarliga materialen som elektroniken innehöll. Det blev 200-300 ton/år redan från början för att sedan öka mer och mer och kundkretsen var framförallt kommuner där Karlstad var vår största kund men även företag.

-Sedan kom producentansvaret in och ett annat företag  lämnade in ett anbud som var några ören billigare än vårt. De fick det men gick strax i konkurs och ett stort bolag tog över, vi anade nog en bulvansitauation där, funderar Håkan högt. 

-På den tiden var det  isärplockning men idag sysslar jag med att plocka ihop, skrattar Henrik. 

Henrik började därefter arbeta i Långserud hos Calle Roos på företaget Levero. Det var en omväxlande och lärorik tid.

-Jag trivdes bra, fick lära mig mycket men funderade på att försöka hitta någon nisch där mitt intresse för data och elektronik kunde komma till sin rätt.

-Då kom en person vars namn jag inte glömt. Han heter Jan-Ove Jansson i Fjäll och han hade problem med sin skogsmaskin.

-Hans problem var "omöjligt att lösa",men efter många turer lyckades jag och det blev början på min nuvarande situation, säger Henrik förnöjd.

Henriks kunskaper har "munvägen" spridit sig så att han aldrig behövt annonsera efter jobb utan kunderna hör av sig direkt.

Vad är det då han gör ?

-I skogsmaskiner av alla slag och av olika årsmodeller finns det kretskort s.k chips och när dessa krånglar är det "stopp i maskin".

-Till nyare maskiner finns det reservdelar ex. chips medan de maskiner som är äldre än tio år är betydligt svårare att få grejer till fast de annars är helt OK. 

-En skogsmaskin får inte stå still och det gäller att så snabbt som möjligt ordna felet. Ofta kostar en reparation i storleksordningen 40-50.000 kr men Henrik har lyckats halvera denna kostnad.

-En del fel är "standardfel" men det kan vara knepiga saker ibland och jag har behövt att göra "nya" kretskort,chips.

Detta har uppmärksammats av en av Sveriges största företag gällande skogsmaskiner, Rottne i Växjö.

-Vi har inlett ett gott samarbete och det finns planer på att jag och en kompanjon skall starta "nyproduktion" av "gamla" kretskort,förklarar Henrik.

-En maskin är ju inte slut bara för att en liten del slutar fungera och just att hitta det lite knepiga felet "taggar" mig verkligen,säger Henrik.

Ofta går Henrik på "känslan" och får pröva sig fram då det ofta saknas kretsscheman eller annan information.

-Man får ställa frågorna  om vad felet kan vara, vad har orsakat det och vad behövs för att laga och det blir ofta lite av ett "uppfinnarjobb". Många reservdelar i lager utgår efter tio år.

Han betonar även närhetsprincipen och han har nära kontakter med Jaco maskin i Säffle samt Maskin Väst. En del jobb 

kommer dock från Tyskland  och då är det extra bråttom.

-Då är det väl viktigt med snabb och säker post ?

-Ja, och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med postgången här.

I dag är elektroniken mera kompakt för att ta lite plats men även mycket mera avancerad. Ofta byts större komponenter och då stiger även priset rejält.

-Bättre grejer men svårare att reparera.

Henrik har alltså fullt upp och kunderna strömmar till med sina problem som oftast går att lösa.

Den andra delen i Henriks liv är musiken. 

-Jag var nyss till Kvarnåsen i Årjäng och spelade dragspel i alla salar och det var populärt.

-Dragspel ?

-Redan som liten fick jag lära mig spela dragspel och det var Helge Svahn som var min lärare i Signebyns skola,minns Henrik.

 I Årjäng kom elgitarren in i bilden och idag finns  även key-board med i Henriks musikliv.  Piano lärde han sig spela tidigt.

-Det blev några små band i form av GAS (initialer) och vi fick en hel del jobb. även i Norge. Country and Western, Rock a Billy samt 60-talsmusik stod på programmet.

År 2014 träffade Henrik tre kamrater och gick då med i Årjänget och 2015 bildades Bellman Brothers som spelar idag och består förutom Henrik av Kenneth Bjärum och Ronnie Hammar. Bandet har en hel del spelningar på olika ställen.

Till slut visar Henrik upp en riktig raritet, ett dragspel av märket Recco Special. Efter att ha spelat några låtar berättar han följande:

-Detta dragspel fick jag av Calle Roos när jag fyllde fyrtio år och han berättade att en släkting från Långserud köpte det i USA redan 1885 och sedan tog med det hem, säger Henrik. Dragspelet är väldigt vackert och låter bra kan ST intyga.

Framtiden ser alltså ljus ut för företaget NM-data i Långserud där både chips och musik finns i bilden.

imgp7332 imgp7338 imgp7348 imgp7319 imgp7324 imgp7329

Kjell Olsson