HAVREKÄRVAR ORSAKDE RUSCH TILL LÅNGSERUD

-Det verkade som vi inte skulle kunna få tag i några havrekärvar alls, sade Robert Almberg som brukar knyta ett antal för hand för att försälja lokalt. Dels är det den torra sommaren som gjort att allt som växt har gått åt som mat till djuren.

-Sedan är ju den havre som växt så kort strå  att det är omöjligt att knyta, sade Lars Hellstrand som åkt från Tveta till Långserudsbygdegård för att köpa av det lilla lagret av havrekärvar.

-Vi i Långseruds Hantverksgrupp blev lite "tagna på sängen" och hade ju redan hunnit annonsera ut att vi försålde havrekärvar, sade Rune Bryngel.

-Då gäller det att hitta lösningar och den blev att  vi kontaktade Rune Almberg, far till Robert, bor nere i Västergötland och på vägen upp till Långserud stannade han i Vara. Där finns en "massproducent" av havrekärvar, i storleksordningen 6000st, och Rune Almberg fyllde sin bil full. Kärvarna kördes till Långseruds Bygdegård där Långseruds Hantverksförening har sin traditionella julmarknad.

Ryktet hade gått och folk kom från när och fjärran.

-Havrekärvar är ett måste, sade Bo och Birgit Hermansson som åkt från Svanskog. Det blev en rykande åtgång av kärvar.

Det fanns dock även annat att se och kanske köpa. Vackra kransar för ytterdörrarna, hembakt tunnbröd och annat matbröd, sylter,safter , mjuka skinn, stickade varor och saker i ene låg lockande på borden. Julia Bennetoft och Elin Gustafsson har ett UF-företag.

-Vi gör burkar med ingredienser till fröknäcke, sade Julia. Den som ville kunde provsmaka och det lockade till inköp. En tombola lockade med finfina vinster och gladast var lilla Molly Jakobsson som lyckades vinna två vinster varav den ena var ett Memory. Kaffe med hembakt bröd smakade gott mellan inköpen 

 

Bildtexter:

6368 Ju hade fullt upp att Julia Gustafsson t.v samt Julia Bennetoft hade fullt upp att plocka fram havrekärvar   

6374  Vilken krans passar bäst till ytterdörren

6383 Louise Jakobsson ingredienser till bakning av Fröknäcke. Julia Bennetoft t.v samt Elin Gustafsson driver ett UF-företag där man bl.a säljer burkar med färdigblandade ingredienser

6392 Lilla Molly Jakobsson var lycklig vinnare på lotteriet

6396 Lars Hellstrand åkte från Tveta till Långseruds bygdegård för att få tag i havrekärvar, en stor bristvara i år

6381 Även från Svanskog kom paret Hermansson för att få tag i havrekärvar

6376 Havrekärvkön var lång

6377 Erika Jonsson har gjort ett "kransklipp"

6388 Lilla Molly Jakobsson frestar med lotter ur Håkan Loftmans tombola

6383
6381
6377
6376
6374
6368
6396
6392
6388

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Olsson