Hembygdsdagar

Det blev två intensiva hembygdsdagar i Långserud. På fredagen var vädret på arrangörernas sida och folk hade det riktigt bra på Tunet. Gruppen Scumbags, d.v.s John Mc Caffrey,Marcus Gustafsson och Leif Hertz bjöd på härligt svängande sång och musik från Skottland och Irland. Ett trettiotal bakade egna pizzor med viss "proffshjälp# och John Mc Caffrey och Elin  Almberg visade ett både vackra och spännande fotografier i logen. På lördagen hade yr.no lovat vackert väder fram till sen eftermiddag men tji blev det. Nittiotvå mopedekipage av varierande ålder och standard hann knappt starta förrän regnet formligen öste ned och gjorde så i ett par timmar, Den tuffa 5,6 mil långa banan som gick genom fyra socknar och i backarna vid Övre Lofterud och Finntorp var en rejäl prövning både för förare och mopeder. På ett eller annat sätt kom dock alla i mål och solen kom också tillbaka. Vinnare blev Maria Opheim i dam och Seppo Oksa i herrklassen. Tack vare många sponsorer kunde många fina priser lottas ut. På lördagen bjöd Bellman Brothers, Henrik Fredriksson och Ronnie Hammar på härlig svängande sång och musik som avslutades med ett Sven-Ingvars potpurri

Kön till nävgröt och fläskförsäljningen hade höga förväntningar och dessa infriades. Köks och serveringspersonalen fick jobba hårt men hade helnöjda kunder. Årets tema var huvudbonader och accessoarer och Carina Olsson berättade på ett lärorikt och intressant sätt om historierna kring dessa föremål. Ett antal damer och herrar "mannekängade" ,

-Vet ni att damer hade hattar med stora brätten för att inte bli bruna och förväxlade med folk som arbetade utomhus ? frågade Carina.

Bagarstugan var skönt varm även på lördagen och närmare ett hundraåttio brödkakor bakades och försåldes till köpsugna kunder. Hardy Börås var "överstebagare" med ett tiotal medhjälpare.

-Nu när solskenet återkommit så kan jag utlova att det kommer att bli ett mopedrally, det sextonde i ordningen, även nästa år, sade Johan Karlsson i arrangörsstaben och banläggaren Robin Lawner nickade instämmande. Det blev två lyckade dagar med avrierat innehåll och trots allt nöjda mopedister och publik.

 

Bildtexter: 9859 Inskrivning före start 9876 och 9887 Carina Olsson från Region Värmland berättade på kul och lärorikt sätt om bl.a hattens historia, Siv Hillerström bär en hatt tillverkad i siden. Floristerna arbetade i början bara med konstgjort material. 9909 Pallplatserna fr.v Ulrika Karlsson (3;a) Tomas Nilsson och Robin Zackrisson (3;or) Maria Opheim (1:a) Seppo Oksa (1:a) Louise Emilsson (2:a) samt Robert Almberg (4:a). 9857 John McCaffreys mest välkända foto som bl.a fanns på Höstsalongen i Arvika. 9853 Gunnar och Anita Nyrén var i "hatten" och hattar var ju ett tema vid Långseruds hembygdsdagar. 9852 Nybildade folkmusikgruppen Scumbags d.v.s Leif Hertz, John Mc Caffrey och Marcus Gustafsson bjöd på irländsk och skotsk folkmusik. 9865  En spännande trehjulig italiensk moped kördes av Morgan Jansson och Hans Peterson. 

 

Kjell Olsson