LÅNGEN RUNT

I mer än tjugo år har Lången Runt, en motionsaktivitet runt sjön Lången i Långserud anordnats. Ifjol fyllde Långseruds IF 80 år och då anordnades i gott samarbete med Långseruds Församling en sportgudstjänst med efterföljande gång och löpaktivitet. Man hade då inbjudit biskop Esbjörn Hagberg som dock tyvärr var förhindrad att komma. Han lovade dock redan då att det skulle passa bättre i år och därför kommer han att medverka och närvara när man återigen ordnar en sportgudstjänst före gång och löpningarna. prästerna Lars Richter och Lennart Strandlund assisterar och kantor Anders Segerström svarar för sång och musikdelen. Långseruds församling bjuder alla på kyrkkaffe med dopp. Efter sportgudstjänsten startar först gångarna varpå följer en ungdomslöpning runt skolområdet innan löparna sätter iväg på den elva km långa löpturen. En nyhet i år är att man utökar aktiviteterna till att omfatta en del i Säffle Kommuns nya strategi om integration genom idrott i formen Idrottskul. Förutom Säffle Kommun är det Värmlands Idrottsförbund,SISU Idrottsutbildarna,Svenska Kyrkan samt Statens Idrottsutbildarförbund. Den nyanställde fritidskonsulten Fredrik Eriksson har besökt både Hotell Vildmarken samt haft en första träff med Långseruds IF och Långseruds Församling. Man har diskuterat samarbetsformer och man kommer att kalla aktiviteten Lången-Runtdagen där det förutom själva löpningen och gången samt Sportgudstjänsten kommer att finnas föreningar från Säfle på plats för "demonstration och pröva på" aktiviteter. Allt som finns av Långseruds IF:s eget material samt planer kommer att kunn användas och LIF har även enklare servering.

-Vi hoppas att mycket folk i alla åldrar och av olika nationaliteter dyker upp för att vara med i de olika delarna, säger Fredrik och Inger Peterson,Långseruds församling samt Kjell Olsson,Långseruds IF instämmer. Alla aktiviteter kommer att ske i Långseruds skolas närhet där de som aktivt skall delta i Lången Runt och Ungdomslöpningen anmäler sig på plats. Fredrik Eriksson ansvarar för de so kommer från Säffle samt de på Hotell Vildmarken som vill komma ned till Långseruds skola.

-Vi hoppas både att många vill delta i aktiviteterna , delta i sportgudstjänsten och möta de föreningar som vill visa upp sig samt "bara vara och trivas samt umgås", säger Inger Peterson

Bildtexter: 6514 Fr.v Inger Peterson,Långseruds församling, Fredrik Eriksson,Idrottskul,integration samt Eveline van Leeuwen,Långseruds IF hälsar alla välkomna till en dag med aktivitet,sportgudstjänst samt samvaro över nations och sportgränser. Diplom kan den som vill få efter Lången Runt. 6507  Inger Peterson,Långseruds församling, Fredrik Eriksson,Säffle Kommun,Integration och idrottskul samt Eveline van Leeuwen,Långseruds IF, besökte Idrottsskolan i Långserud och berättade bl.a om den ungdomslöpning som äger rumt 11/9 vid Lången Runtdagen.

IMGP6514 IMGP6507

Kjell Olsson