LEKPLATSINVIGNING

ÅTERANVÄNDNING TEMA NÄR LÅNGSERUDS FRISKOLA FICK NY LEKPLATS

Det började egentligen med en uppmärksam f.d elev vid Annelunds numera nedlagda och försålda skola.. Inger Peterson var elev där en gång i tiden och när hon passerade såg hon den spännande med delvis igenvuxna lekplatsen.

-Den kanske vi skulle kunna få, funderade hon. Sagt och gjort och då ägaren av skolan, Erwin och Jeanette Gout-Köller sade ja började nedmonteringen. Där fick Jeanette Thorén en nyckelroll utan att kanske tänka på det då hon fotograferade hela lekplatsen där den stod i Annelund.

-Det hade varit mycket svårare att fixa om vi inte hade haft fotografierna, sade Leif Peterson tacksamt.

Alla delar flyttades till Långserud där Wenzel Thorén och Leif Peterson började renovering,målning och uppsättning. Även en stor kompisgunga följde med och kunde efter renovering monteras. Idag är det lärk som gäller i lekplatsställningarna och där kom Wenzels "gamla kunskaper och kontakter" väl till pass. Grävarbeten gjordes av Stig Jonsson, Hans Peterson och Tord Rosenhult. Gymnastikräck  göts och monterades bredvid terrängbanan och den "gamla " rutschbanan fick en ny plats. I skolträdgården placerades ett träkonstverk, en koalabjörn gjord med motorsåg av Lotta Boholm-Wall, träbildhuggare och slöjdlärare. Koalan var segrande bidrag i en teckningstävling på skolan där eleverna fick rösta.  Nu var det alltså dags för invigning och en del av de  "ansvariga" var på plats och fick stora applåder och jubel från tacksamma elever.  Om man skulle byggt nya grejer torde kostnaden hamna runt ett par hundra tusen kronor men tack vare all ideell hjälp blev kostnaden tiondelen av nypriset. Ett stort tack riktades även till Westra Wermlands sparbank som skänkt 10.000 efter en ansökan av elevrådet och även LUT-fonden har lämnat ett bidrag. 

Bildtext: 0092 – 0094 Samling i Långseruds friskolas skolträdgård där man bl.a hälsade på den träkoala som blev resultat av en teckningstävling

Kjell Olsson