NOSTALGITRIPP MED PASTELLERNA

Härliga låtar med nostalgitouch, skön stämsång och duktigt gitarr och keyboardspel. det var vad som sång och spelgruppen Pastellerna från Karlstad bjöd närmare femtiotalet personer i Långseruds kyrka på. Det var den tredje och sista  Musik i sommarkväll-temat i Långseruds kyrka. Pastellerna bilades redan 1970 och höll sedan på fram till 1982 då man bestämde sig för att sluta.

-Vi var alla i den fas av livet när familjer byggs, barn kommer och jobb tar alla viktig tid, sade Bertil Engh, musiklärare och duktig sångare och gitarrist.

-Men 2002 började vi hamna runt de femtio fylld levnadsåren och då blev det uppträdanden för varandra på kalasen och lika bra att starta upp igen, sade Bertil Andersson,lite av gruppens showare och duktige key-boardspelare skrattande. Flickorna Kerstin Andeby och Britten Emilsson hängde med och vips var gruppen igång igen och precis som ett fint vin blev det allt bättre med åren och frågan är om gruppen varit så spel och sångsäker som idag?

-Fast åldern gör att vi får ha någon liten fusklapp ibland, sade Kerstin Andeby leende.

Det blev som sagt en nostalgitrip och publiken fick många tillfällen att slå takten, nicka igenkännande och inte minst applådera. Trevligt och informativt mellansnack var bra kitt under konserten.

En hel del schlagerfestival och svensktoppsmusik tonade ut och Englands Låt ett ljus brinna från 1998 är något av Pastellernas signatur. Faithful från 1972 fast på svenska följdes av Stikan Anderssons Ler ,Ber och Bönar som i original sjöngs av New Seekers.

-Den hamnade på svensktoppen 1972 och innebar hela sjuttiotvå folkparksjobb, sade Kerstin Andeby. Så viktig var svensktoppen då. Ett lite oförsiktigt svar till Expressen tolkades som att just den låten räddade Pastellerna från konkurs.

-Det jag sade var att vi köpt instrument och en orkesterbuss och då tolkade man på annat sätt och man fick lära sig att tänka efter vad man sade till pressen, mindes Kerstin.

Bruce Springsteins  O,Mary don´t you weep no more lockade till allsång i refrängen. Vackra dikten Lyckans minut av Erik  Lindorm tonsattes av Bertil Andersson

är han fått sitt första barnbarn, eller egentligen ännu tidigare, och den sjöngs med stor känsla av Bertil själv.
1972 hände mycket och Stikkan Andersson levererade sånger till ABBA som skulle sjungas på engelska.

-Men vi fick göra People need love på svenska och då blev det Alla som finns måste ha kärlek, sade Britten innan man sjöng den taktfasta och välkända låten.

-Ofta glöms Eurovisionsschlager bort men den låt som blev trea med Spanien under titeln Eres Tu blev på svenska Rör vid mig och det är en annan favorit, menade Bertil Engh. Bertil  Anerssons översättning av en sång av The Seekers från 90-talet blev passande Himmel nr 7 och The Beatles kom med i Let it be.

Störst applåder fick Bertil Engh för sånginsatsen i norske Rolf Löflands vackra tolkning Reis mig opp.
Lena Skoting höll en kort andakt på temat att se och klara av växlingar.

-Det kan gälla skolbarnen som haft sommarlov men ändå snart skall bryta den för skolgång, som man faktiskt ibland längtar lite efter eller när Jesus var på förklaringsberget och inte ville stanna längre kvar trots försök att få honom till detta.

-Vi behöver förklaringsstunder där växlingar sker både i glädje och sorg,arbete och fritid, menade Lena. 

Pastellerna sjöng därefter Ljuva dröm som var den första skivinspelningen 1972 med text av Bo Zetterlind och musik av Neil Diamond. Avslutningen bestod av gospellivliga Rythm of life men ett extranummer tvingades fram av stående publik och det blev Manhattan Transfer med lite vanvördiga tityeln "Katta".

Kyrkvärdarna Anna Doverhög-Danielsson och Rune Bryngel tackade för en väldigt fin, välsjungen och välspelad konsert med att överlämna nyslungad honung från Långserudsbygden.  Det kan nämnas att den 12/9 kommer det att bli en konsert i Nöjesfabriken i Karlstad med massor av nostalgisk musik från olika Karlstadsband bl.a Pastellerna.

Kjell Olsson

Pastellerna, som sjungit och spelat i tjugofemtalet år med ett avbrott mitt i består av fr.v Bertil Engh, Britten Emilsson. Kerstin Andeby samt Bertil Andersson. Lena Skoting talade om växlingar i livets skeden. Eva Andersson , i mitten, är syster till Bertil Andersson i Pastellerna och de fick en pratstund efter konserten

3 1 2