NYSÄTERS MARKNAD HADE TRIVSELKVÄLL

Det var lite extra högtidligt när ett trettiofemtal personer från främst Gillbergabygden och Lånsgerud mötte upp i Långseruds Hembygdsgård . Nysäters marknad fyller i år trettio år och då blev det naturligtvis både tillbakablickar och tankar framöver. 

 Marknadskommitténs ordf. Gunnel Johansson hälsade välkommen till en vackert höstpyntad Hembygdsgård och sedan fick Marknadsgeneralen  Bengt Johansson ordet.  Han redogjorde för årers resultat där omsättningen var c:a 300.000 kr och det blev ett gott netto till de fyra föreningar som ansvarar för marknaden. Dessa  är hembygdsföreningarna i Gillberga och Långserud samt Gillberga SK och Gillberga FF. Han påpekade även att man fått gott betyg av "knallarna" och några små justeringar ,bl.a fler sopkärl, skall göras till nästa år. Trion Eskil Johansson, Folke Bäckström och Gottfrid Klein bjöd på trevlig musik innan det var dags för god mat. En musikfrågesport och lotteridragning hanns med liksom kaffe och jubileumstårta.

Artur Enneby var marknadsgeneral under tjugofem år och han gav en intressant tillbakablick och sade att imponerande tre miljoner sexhundrasjuttiofyra tusen kronor  var nettot under gångna trettio åren. Första året var omsättningen strax över tio tusen och största nettot var år 2008.

-Naturligtvis är vädret en avgörande faktor både vad gäller besöksfrekvens och försäljning/utdelning, sade Artur. Totalt brukar det vara strax över två hundra  frivilliga i arrangörsstaben och man gör även besök vid andra marknader för att se om det finns tips till förändringar.

-Men vi är ganska nöjda med hur vår marknad fungerar och i utvärderingarna är även "knallarna"  och besökarna väldigt nöjda, sade Bengt Johansson.

Den nya kassalagen som säger att det skall finnas kassaregistrering för de som har över fyra basbelopp i omsättning eller 177.000 kr kan göra att knallarna funderar lite  extra över vilka marknader de skall besöka.

-Vi brukar ha runt 110 stycken och de flesta återkommer varje år, sade Bengt Johansson. Som helhet var det en trevlig kväll och nu ser alla fram emot Nysäters marknad år 2014.

  4895 4896 4894

4896 Artur Enneby var marknadsgeneral  under tjugofem år och han berättade om historien
4895 Bengt Johansson, nuvarande Marknadsgeneral, redovisade goda siffror från årets marknad. Vädret var ju riktigt bra !
4894 Fr.v Eskil Johansson,Folke Bäckström och Gottfrid Klein underhöll i Långseruds hembygdsgård

 

Kjell Olsson