TRETTONDEDAGSKONSERT

På Trettondedagen framfördes traditionsenligt en julkonsert i Långseruds kyrka. Den första gavs i Gillberga och den tredje och avslutande äger rum i Kila kyrka den första februari. Kyrkan var välfylld  när Anders Segerström tog ton. 

-På jul kommer de författare till heders som kanske annars är delvis lite bortglömda, sade Anders Segerström. Han tänkte då på bl.a  Zacharias Topelius som fick med två sånger denna gång.  

-Man tänker kanske inte på att han skrivit Klang min vackra bjällra och Giv mig ej glans, sade Anders vidare.

Juletid  framfördes av kör och orkester varpå Elin Andreasson vackert sjöng Nu är julen här. Ding Dong var en skojig sång som böljade fram och tillbaka i kören. Därefter kom just Klang min vackra bjällra av Topelius och Anders berättade f.ö under hela konserten på ett trevligt och informativt sätt. Något av julgransskakning blev det när damerna sjöng och herrarna agerade och lät. Skratt och applåder i publiken. 

Därefter kom en del soloinslag först sjöng Elin med orkestern  Betlehems krubba och därefter följde Maria går i Rosengård  som framfördes vackert och behärskat.

Cantus Gillberg d.v.s Martin Krooni och Louise Emilsson,viloin, Göran Lindskog, viola, Ann-Helen Lindskog,cello, samt Ulf Andersson,kontrabas, briljerade med Corellis julkonsert. Två versioner eller tonsättningar av bönen Ave Maria sjöngs först solo av Elin med Anders Segertröm på piano och Ann-Helen Lindskog,cello. Martin Rhodèn spelade piano när Anders och Elin sjöng duett i den andra tonsättningen.

Anna Thorstensson höll aftonbön och hon talade om julklappar i olika bemärkelser innan hon läste en välsignelse.

-Vi kan jämföra vår julkonsert idag med en konståkningstävling  med den skillnaden att vi avslutar med det obligatoriska programmet, skojade Anders lite. 

Nu tändas tusen juleljus och Giv mig ej glans , Topelius igen, följdes av O Helga natt där Anders sjöng och publiken njöt.  Som extranummer följde Stilla Natt.

Rune Bryngel framförde Långseruds församlings och publikens stora tack och önskade gärna en Trettondedagskonsert  varje helg. Blommor  utdelades till Elin Andreasson, Anders Segerström, Marin Rhodén och medlemmarna i Cantum Gillberg. Körerna fick godis.   Vid utgången upptogs en kollekt till Världens barn.

Som helhet var det en mycket välkomponerad konsert där det fanns sånger och framföranden som nästan gav en tår i ögonvrån och andra där det skrattades friskt i publiken och även stampades med fötterna.    De tre kyrkokörerna från Långserud, Gillberga och Kila har övat länge och det blev ett fint resultat.Kjell Olsson

IMGP2301 IMGP2254 IMGP2259 IMGP2269 IMGP2270 IMGP2273 IMGP2290 IMGP2297