VAD LÄGGER MAN I VÅGSKÅLEN?

Palmsöndagens gudstjänst i Långseruds kyrka var en familjegudstjänst. I koret stod en balansvåg med två korgar och texten Vårdagjämning. Denna kom att bli utgångspunkt för Lars Richters samtal och texten ändrades till vardagjämning. 

-Idag är det som ni ser den lila färgen som pryder kyrkan och det betyder bot och bättring samt signalerar att vi väntar  på en stor högtid, påsk, sade Lars.

Han sade även att det var den internationella lyckodagen enligt FN:s medlemsstater men samtidigt upplevs en stor orättvisa i världen idag. Dagen skall göra att man kommer till handling för att förbättra där ex. kyrkans insamling Maträtten eller allas rätt till mat stämmer bra in.

-Om många hjälps åt och vill förbättra världen så sker det en förändring, inget kan stoppa det många vill, sade Lars. Vid offergången fyllde man sedan vågskålarna så att det skulle väga jämnt och de närvarande besökarna, närmare femtiotalet, lyckades med balansakten. Symboliken mellan mätta och hungriga, fattiga och rika stämde bra in.

Totalt insamlades  17.708 kr där 15.000 kom från kyrkliga arbetskretsen bl.a genom olika försäljningar. Påskpsalmer och sånger sjöngs och kantor Anders Segerström fick en stark applåd efter ett inspirerat postludium.
Ett stort antal påskris med fantasifulla utsmyckningar gjorda av barn försåldes och efteråt var det kyrkkaffe där centerkvinnorna bjöd. Madeleine Andersson berättade om vad som är de största kommunala frågorna idag, LSS-boende, simhall och att tjänstemännen skall besluta om arrangemang som gynnar Säffle. Margareta Bäckström informerade om kommande biskopsval samt den tänkta "Biskopsrundan" i höst.  Biskopen inbjöds ifjol till Långserud för att gå/lunka/löpa Lången Runt i samband med Långseruds IF:s 80-åsjubileum och sportgudstjänsten men han hade då förhinder. Nu hoppas man på bättre tur i år. Margareta informerade även från biskopsvisitationen där det mestadels var positiva saker. Ett orosmoln finns dock i det stora antal byggnader och fastigheter som pastoratet har att förvalta.

Bildtexter: 4859 Vågskålen skulle bli jämn till slut. 4866 Henning Nilsson väntar på sitt påskris. 4867 Madeleine Andersson berättade om vad som är de hetaste kommunala frågorna just nu. 4860 Henning Nilsson lägger en peng i ena vågskålen för en jämnare och rättvisare värld. 4863 Barnen hade gjort spännande påskris. 4865 Karin Hagelin med ett påskris. 4861 Ser det jämnt och rättvist ut ? undrar bl.a Alfred Adolfsson. 

IMGP4866 IMGP4865 IMGP4863 IMGP4861 IMGP4860 IMGP4859

Kjell Olsson