EFTER 250 ARBETSPLATTFORMAR SLUTAR CALLE ROOS OCH SÄLJER HELA SIN VERKSTAD

 

 

 

 

Nu säger Calle Roos adjö till sin kära fräsmaskin. Den kommer att auktioneras ut lördagen 26 maj då Calle låter försälja all utrustning från sin mekaniska verkstad  i Långserud

 

-Det har varit en fantastisk resa och roligt varje dag att gå till jobbet.

-Men nu är det över, som man säger i Mästarnas Mästare. Gården Calle tillsammans med hustru Carin befinner sig på härstammar från Calles morfars far, inköpt 1850.  År  1910 skiftades den och sedan blev det nytt skifte mellan Calle och hans bror 2004. Begreppet "uppfinnare" är  ganska brett men stämmer bra in i Calles s.k "profil". Efter ett  tiotal år i Lilla Edet så flyttade Calle och Carin till Berget i Byn, Långserud. Maskinhallen om c:a 400 kvm byggdes och inreddes med maskinell utrustning för att kunna göra många olika saker, både i produktions och reparationsleden. 

-Redan 1987 tog jag fram en prototyp på en höj och sänkbar arbetsplattform, säger Calle. Denna kom att upptäckas av olika stora företag ex. Posten och hans plattformar finns  både i Hallsbergs stora postterminal och i Stockholm. T.o.m i USA har en del företag tagit emot en del plattformar för att bättra på arbetsmiljön.

-Det har hunnit bli c:a två hundrafemtio stycken och jag har mönsterskyddet kvar så kanske någon vill fortsätta produktionen, funderar Calle. Vidare byggde och reparerade han stora tvättmaskiner mest för industritvättar. Även andra specialarbeten utfördes. 

-Det har varit ett gott samarbete med bl.a Säffle Verkstadsbolags  och Åmåls Industrilack, betonar Calle. 

Men allt har sitt pris och efter tiotalet år i Långserud styrs nu kosan mot Skåne  och Ängelholm.

Hustrun har fått ett spännande och kvalificerat jobb på Högskolan i Kristianstad och sedan är hon ju skåning, myser Calle.

Han själv har börjat känna av många års slitsamt ar bete och tycker det är dags att trappa ned rejält och bli "hobby-uppfinnare".

-Då passar 30 kvm bra, menar han. 

Lördagen den 26 maj kl. 11:00 kommer det att bli en maskinauktion där alla maskiner, verktyg m.m från verkstaden kommer att försäljas.

Det blir även visning av verkstadslokalen. Calle köpte för tio år sedan även pensionärshemmet nere vid Långseruds kyrka. Det innehåller sexton lägenheter och har fått namnet Kvarnbacka. Även dessa kommer att försäljas.

-Det är för svårt att ha kvar ansvaret när vi bor så långt borta, konstaterar Calle.

En omtyckt entreprenör flyttar men i bygden gläds man sig åt att fyra nya tillkommer, i Viksfors.

-Jag önskar dem stort lycka till,säger Calle Roos avslutningnsvis.

-Förhoppningsvis kommer det snart  en ny entreprenör även till Berget i Byn,avslutar Calle Roos.