HUNDRAÅRINGEN SOM LÄT SIG TRAMPAS

Området kring kyrkorgeln i Långserud brukar vara kantor Anders Segerströms eget ”revir” Nu när kyrkorgelns jubileumsår, för aktningsvärda åldern hundra år, ”drabbades” kyrkorgelns både närområde och innanmäte av en rejäl uppmärksamhet.

-Vi låtsas som det inte finns någon ström, antingen i början av kyrkålderns era eller genom något strömavbrott under senare tid, förklarade Anders Segerström.

Då återstod bara att trampa de synnerligen tröga pedalerna så rejält att en pinne med markerad linje hölls uppe i luften under hela psalmsången. Ingen visste vem den med så starka ben var förrän Rebecka Linderberg kunde presenteras. Rebecka är synnerligen vältränad med massor av klassikerträning i benen men hon fick jobba hårt.

-Ja, idag behöver jag inte gå på gym, pustade Rebecka som mottog en blomsterkvast för sin stronga insats.

Hela fem psalmer med flera verser vardera samt postludium fick ”trampkraft”.

Nu var det bara en del av ”orgeltramparsöndagen” där Carlo Nielsen först förrättade gudstjänst. Ganska många, både unga och äldre, var intresserade av hur kyrkorgeln egentligen fungerar och Anders Segerström fick demonstrera och visa massor av delar. Det finns ex 842 orgelpipor och några plockades ut. ”Plingklockan” som skulle ge orgeltramparen signal hittades under tangentbordet och den som ville fick provspela lite. Många jobbade hårt för att ”trampa upp pinnen” och förnöjsamheten var stor när det lyckades.

Den sista ”officiella” orgeltramparen var Gustaf ”På Backen” Johansson som alltså måste haft god kondition.

Det bjöds även på ”kyrkorgelkaffe” och både besökare och kantor verkade nöjda med  demonstrationen  och orgeltrampet”

 

Bildtexter:

Bilder från 1367 "orgeltrampdagen" i Långseruds kyrka  Rebecka Linderberg t.v var den som under fyra psalmer och ett postludium genom benstyrka kunde "hålla orgeln " levande 1376 Långseruds "hundraåring", kyrkoorgeln 1386 Rebecka Linderberg klar att trampa för att hålla bälgen fylld med luft för att kantor Anders Segerström skulle kunna spela fyra psalmer och ett postludium 1398 Lisa Malmqvist kollar några av de totalt 842 orgelpiporna 1401 En intresserad Lena Ulevik för några orgeldetaljer presenterade av Anders Segerström 1407 Anders Segerström har plockat loss en orgelpipa för närmare demonstration 1416-1417 Monica Sandström letar efter "plingklockan" som skulle ge orgeltramparen en signal när det var dags att börja trampa för att få luft  som skulle göra orgeln spelbar via en mekanik 1426 En av de minsta orgelpiporna blot några dm lång 1429  -Yes, pinnen är uppe tillräckligt för att orgeln skall kunna spelas, menar en nöjd Lars Richter

 

1367
1376
1386
1398
1401
1407
1416
1417
1426
1429
1431

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Olsson