ANRIK LADUGÅRD BRANN NED

En av Långseruds vackra kulturbyggnaden, ladugården vid Kyrkebol brann ned till grunden natt till torsdag. Den vackra ladugården byggdes på 30-talet och har använts på olika sätt. Den var byggd i U-form med alla de gamla tecknen och ytan mätte c:a 80×12 meter eller över 900kvm.

Någon naturlig brandorsak finns inte. Elen fanns fram till ett proppskåp och där fanns inga konstigheter.

-Våra hundar skällde tidigare på natten i omgångar men det var först strax före kl 04.00 som det blev allvar, säger grannen Jeanette Malmqvist. Hon rusade ut och såg att det brann i ena gaveln, den mot centrala Ed, varför hon ringde 112 och SOS alarm men fick ej kontakt. Hemtjänsten hade gjort samma upptäckt och lyckades larma räddningstjänsten som ryckte ut med ett antal bilar. Tack vare att det var vindstilla, kallt och rått så behövde man inte oroa sig så mycket för kringliggande hus. Långseruds sockenstuga och Långseruds kyrka ligger inte så långt bort och det tjärfärgade sticktaket hade kunnat hamna i gnistregnet.

-Det låg lite flagor på marken men det gick ju bra, suckar Inger Peterson, ordf i Långserud församlingsråd.

-Ladugården innehöll ju en hel del maskiner bl.a en plog, en harv, en såmaskin, en vält och en helt ny gödseltunna och jag beräknar värdet till närmare två miljoner kr, säger Olle Jakobsson, en av ägarna.

-En tråkig dag, vi har ju drömt om att denna ladugård skulle kunna bli centrum i någon form av hästverksamhet, kanske ridskola, suckade Louise Malmqvist och Lisa Malmqvist som tittar på förödelsen. 

-Det var ju en så vacker ladugård i en så fin kulturmiljö också, menade båda.

Nu kommer en teknisk undersökning att göras och kanske det då går att utröna orsakerna.

En annan jordbrukare som hämtade ut sin skördetröska för några dagar sedan fann att någon pumpat ur dieseln så kanske det varit olovligt besök i ladugården ?

Kjell Olsson