Att ta vara på råvaror, frukt och grönsaker vars ”sistadatum” gått ut eller som fått lite omild behandling som syns på skal eller paketl ligger verkligen i tiden. Mia Magnusson från Svanskog visade verkligen prov på detta och av publikens positiva reaktioner att döma är detta något för framtiden. Mia jobbar i Arvika som Ekokock på COOP där hon varje dag tillgar Dagens lunch och Hälsomåltiden. Detta sker med de varor som av någon anledning ”blivit över”.-Naturligtvis får man ta alla hygienska hänsyn och de regelverk som finns, menar Mia vars luncher gjort stor succé. Mia står även hela tiden i kontakt med en kostrådgivare..Kanske speciellt Hälsolunchen som många ungdomar och folk som tränar ganska hårt anammat för de vet att den innehåller lika delar protein, fett och kolhydrat m.m, säger Mia.Vid besöket i Långseruds Bygdegård berättade Mia om sitt arbete och även sitt företag, Mia´s Smått och Gott. Vid entrén bjöds på god soppa och ett bord dukat med bl.a grötbröd och pavlovatårta.Mia talade även om hur man tar vara på frukt och grönsaker och gav flera recepttips. -I många länder finns det folk som sysslar med dumpster diving d.v.s man tar vara på det som stora affärer slänger.-Jag tror inte det är vanligt i Sverige och då kanske det är bättre att ta vara på det som skall slängas innan detta sker och både ren återvinning och saker med utgående datum kan komma väl till pass, sade Mia som själv brinnerEtt drygt trettiotal personer hade mött upp i Långseruds Bygdegård och det blev även en stund för frågor och svar.
Kjell Olsson