KONDITORER HOS ESTERS OCH ÅRETRUNT ÖPPET

Innan Mårtenfirandet tog vid i Långserud så gjordes en rundresa i Långserudsbygden där många av de inbjduna gästerna var med. Först besöktes Naturbyn där Thomas Peterson, ett av Säffles Guldess, berättade om sitt företag som nu har mer än tio år på nacken. Hela tiden har hans idé utvecklats och det har varit en jämn beläggning under året.

-Jag är väldigt nöjd och fortsätter att försöka förverkliga nya ideér, sade Thomas. Därefter styrde man mot Esters Café där gott kaffe och god kaka serverades.

Lotta Ståhl, 2012 års företagskvinna, berättade att hon nu haft Esters i sex år och kunnat  utveckla verksamheten. Idag är det året runt öppet, dagens lunch har slagit väl ut och satsningar som Afternoon Tea och andra speciella arrangemang har lyckats mycket bra. Inredningsdetaljer som säljs på övervåningen, växter på sommaren och fröer på nätet samt loppis är andra handelsben att stå på.


-Förutom 24-åriga Elisabeth "Bittan" Svensson från Årjäng  börjar ytterligare en konditor i november, Malin Sandholm, sade Lotta.


-Mjölkchokladpanacotta med passionsfruktmousse är min favorit, sade "Bittan" som fick sin utbildning vid Tullholmsgymnasiet i Karlstad.


-Vi kan ha upp till  8-9 personer,de flesta ungdomar från närliggande bygder, som jobbar på sommaren och det känns fantastiskt att se hur dessa ungdomar växer från lite blyg premiär till att få sin första arbetslivserfarenhet och säkerhet, menar Lotta.


Kundkretsen består till 70-80 procent av norrmän men även "stammisar" och spontana besökare. En hel del beställningsjobb blir det även.


Efter Esterbesöket drog man iväg till Skafferiet vid Långseruds Friskola. Där berättade Jonas Byh om de ideér som ligger bakom Skafferiets verksamhet. Sista anhalten var Smedgården där Leif Peterson berättade om historik och driftformer.

5055

"Bittan" Svensson visar upp godsaken mjölkchokladpanacotta med passionsfruktsmousse när långväga gäster besökte Esters vid en rundtur i Långseryudsbygden

Kjell Olsson