NANCY KROGDAL

-Det är egentligen "Mats Skogs fel" att jag började träna Gillberga FF:s herrlag.

Så säger Nancy Krogdal som gjort succé med två raka seriesegrar i bagaget med Gillberga FF.

Nancys kontakt med små och stora bollar är dock gammal.

-Själv fick jag börja spela med killarna i Värmlandsbro för det var det enda som fanns när jag var liten, minns Nancy. Det kom dock att bli spel i  Värmlandsbros SK:s flicklag F 72 och redan 1988 gjordes debut i VSK:s damlag. Karriären som utespelare begränsades dock och då blev det från år 2000 målvaktsspel.

Premiären gick bra och det blev seger i ICA Källan Cup som Kila anordnade. Därpå följde tio års målvaktsspel i Kila IF.Målvaktsspel blev sedan Nancys grej  under ytterligare år fast på högre nivå.

-Det var härliga år i Kila och på Kilavallen där jag bl.a fick mycket nyttigt genom Sune Lofterud, säger Nancy. Nancy tränade även flicklag i Kila.

 Mellan 2012-2015 var det spel i Brålanda på div II och div III-nivå. Därefter blev det en uppgift som målvaktstränare i Viken tillsammans med "X-et" Erixon. Sista stora insatsen på fotbollsplanen var när hon lånades ut till Vargön som kämpade för att hänga kvar i div II. 

-Det blev fem matcher och laget klarade sig kvar, minns Nancy förnöjt. 

Sedan kom alltså Mats Skog in i bilden. 

-Det var nog mest på skoj men jag tänkte:

-Varför inte ?

-Jag tyckte det var väldigt roligt att man "vågade fråga mig", säger Nancy.

-Några gliringar ?

-Nja, det hände att man efter en del bortamatcher tackade Lennart, lagledaren för matchen, men missade mig, småler Nancy.

-Jag har velat stå lite i skymundan för all del, säger Nancy som dock fått stor kredit efter de två senaste säsongerna.

2014 var en ganska medioker säsong för GFF men 2015 blev det en fjärdeplats, båda åren i div VII.

-Hur är det då att träna Gillberga FF och dess killar ?

-Toppen, det är aldrig något gnäll och vi jobbar åt samma håll,umgås på fritiden och man ställer verkligen upp, berömmer Nancy.

Hon ger exempel på att killar åkt upp extra för att krita planen, klippa gräset eller fixa något och det tyder på mycket god lagkänsla.

-Sedan kan man faktiskt vara mera rak och ärlig mot killar.

-Hon är fantastisk på att skapa god stämning i truppen och fixar allt, säger en av spelarna som ST talat med.

-Lagsammansättning ?

-Tycker att vi har och har haft en mycket bra mix med yngre och äldre spelare och när vi fick in några spelare som spelat lite högre upp i seriesystemet så blev det väldigt bra balans.

-Vi har haft svårare att få en permanent målvaktslösning men då har killarna solidariskt ställt upp och hoppat in i målet och det är jag väldigt tacksam över.

-Hur tränade ni ifjol ?

-Två dagar i veckan och vi går på konstgräs i mars samt  träningsmatcher mot bl.a Tösse och Fengersfors som spelade i femman.

-Fjolåret ?

-Spännande med Värmskog f.d div V som svåraste motståndare. Nyckelmatcher hemma och borta med 2-1 (h) och 1-1 borta samt oavgjort borta mot Skoghall. Det betydde  raden  14 2 0  78-9 och 30 poäng och avancemang till div V. 

-Roligt att vi haft en så stor publik och den har även följt med på bortamatcher och gett stöd, säger Nancy.

Det tyder ju på ett offensivt spel ?

-Ja, vi vill gärna trycka på och anfalla och med det starka mittfält vi har så blev det 3-5-2  i.st.f  4-4-2 och killarna har orkat hålla offensiven matcherna igenom eftersom de är bra grundtränade. Första seriesegern blev det säsongen 2016 efter raden  18 15 1 2  65-19 och 46p samt fyrtiosex plusmål.

-Varför tog du jobbat ?

-Fantastiskt att se ungdomar utvecklas och hela tiden sträva mot ett gemensamt mål !  Blandningen mellan unga och äldre är härlig att se !

När ST hälsade på  Nancy höll  hon dock på med annat, även det inom sporten.

-Ja, box-aerobics i Långseruds gymnastiksal på tisdagar är ett "härligt sätt" att "leva ut sin tränarglädje", skrattar Nancy. Mellan 15-20 får del av Nancys hjärtliga men tuffa coaching och även om ropen är "tuffa" så är stämningen på topp och alla som i en stor familj.

Nämnas måste även Nancys karriär inom bordtennissporten där hon under ett femtontal år både spelade och tränade inom Säffle BTK och Långseruds IF:s regi. Hon har även uppmärksammats och fått pris som årets ungdomsledare i Säffle kommun.

-Men nu är focus på premiären i div V  Västra mot Fiskevik hemma på Gillbergavallen

-I stort sett är spelartruppen kvar och vi kommer att göra allt för att fortsätta att utvecklas och spela bra och publikvänlig fotboll, avslutar Nancy Krogdal,succétränare i Gillberga FF.

Nancy är alltså unik med två raka seriesegrar och ovanlig som tränare för herrar men i en kommande träningsmatch möter GFF Västanvik som tränas av Camilla Nyman.

-Jag känner henne väl och det skall bli kul, säger Nancy ! Något som kanske inte är känt är att Nancy varit något av futsalldrottning ! Bara fem insläppta mål på trettiotre matcher !

 

Bildtexter:
1923 Nancy tar emot slag av Margareta Bäckström 1934 Nancy i mitten av sina box-aerobicselever i Långserud 1951 Långseruds IF uppvaktade den framgångsrika fotbollstränaren Nancy Krogdal med foto från seriesegrarmatchen på Gillbergavallen 1943 Nancy Krogdal har vunnit två seriesegrar i rad med GFF och dessutom tränar hon ett gäng i box aerobics

1923
1934
1941
1943

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjell Olsson