Långserud firade på Mårtendagen, den elfte november, sin egen "nationaldag" . Detta har skett de senaste tjugonio åren.
-Jag skall berätta "den sanna" historien om varför Långsrudsborna kallas för Mörtar, sade Mikael Roth när han som en av kvällens värdar hälsade välkommen. Han läste Anders Petersons något "partiska" text där det hela slutade i att Långserud var den vackraste platsen att leva på. Kerstin Olsson, den andra värden, hade en något mer "moderat" berättelse och kanske ligger "sanningen" någonstans mitt emellan. Hur som helst så hade ett sjuttiofemtal personer mött upp i Långseruds Bygdegård på söndagskvällen. Jonas Byh, berättade om Långseruds Utvecklings och Trivselfond som under året totalt utdelat 115.000 kr där Lönnskogs Folkets Hus, Långseruds Friskola samt Långseruds IF fått pengar till möbler, tillgänglighetsanpassning samt paddock-renovering.
-Vi kan ta emot både fler ansökningar och kondoleanser samt donationer, avslutade Jonas Byh. Ingemar Olsson,ordf i Långseruds friskola, berättade om skolan och dess utveckling samt nuläge och framtid.
-Jag har aldrig varit med om att inflyttningen varit så stor, sade Lars Richter, ordföranden i Långseruds Utvecklingsgrupp. Hela fyrtiofyra personer har registrerats som inflyttade och till det kommer sex nyfödda bebisar. En del var närvarande och de fick både applåder och chokladaskar. Perioden mäter 11 november och ett år framåt till nästan Mårtenkväll.
Lars berättade även om vad som hänt genom Utvecklingsgruppens överinseende. En informationstavla har bytts ut och en infoskrift givits ut, badplatsen vid Eldan har fått en stor ansiktslyftning och denna kommer att fortsätta bl.a med tillgänglighetsanpassning.
En information gavs även över de olika föreningar som finns i Långserudsbygden samt vid vilka tider och datum saker sker.
Därefter var det dags för Alf Olsson och Therese Hugosson -Olsson att bjuda på den första av två avdelningar med fiol och klarinettmusik av högsta klass.
-Alf är ju fiollärare vid Långseruds friskola och en hel del av de låtar de spelade kom från Långserud så en "naturlig anknytning" finns, skojade arrangörerna.
På ett mycket trevligt sätt både spelades och presenterades låtar samt delar av Alfs och Thereses musikaliska liv. Arbetet pågår att göra en bok om Alf och en CD med hans musik.
Klass 4-5 vid friskolan hade ansvar för kaffe,saft och ett kakbord som fick de sötsugna att flämta till. Ett lotteri försåldes med många vinster. Efter vinstutdelning var det åter dags för Alf och Therese att förgylla kvällen med valser, polskor, schottisar m.m från när och fjärran även från Norge och USA. Alf innehar det högsta märket som riksspelman i fiolspel och Therese är första kvinnliga riksspelmannen på klarinett med silvermärkestatus.
Applåderna var starka och en trevlig och gemytlig kväll för ortsbor i alla åldrar var till ända.
Bildtexter:
5986 Mikael Roth t.v samt Kerstin Olsson var Mårtenskvällens värdpar representerande Långseruds skola resp LUT-fonden
5995 Lars Richter,ordf i Långseruds Utveckoingsgrupp, var mycket nöjd med att kunna rapportera att fyrtiofyra personer flyttat in i Långserud sedan förra Mårtenkvällen
5987 Ett sjuttiofemtal personer i olika åldrar hade kommit till Långseruds Bygdegård för att fira Mårten
6010 Elever och föräldrar från klass 4-5 vid Långseruds friskola stod för kaffe,saft och massor av goda kakor
6020 fr.v Kaj,Clint och Anette Westermark var tre av de nyinflyttade och Kerstin Olsson välkomnade med choklad
6025 Tiden står inte stilla i Långseruds Bygdegård
6004 Alf Olsson och Therese Hugosson-Olsson bjöd å härlig fiol och klarinettmusik och publiken fick höra mycket kul musikfakta
6006 Ett sjuttiofemtal personer i olika åldrar hade mött upp till årets Mårtenkväll
Kjell Olsson