KYRKMARSCH TILL GROPA

I närmare trettio år har församlingarna i Långserud och Gilberga anordnat en gemensam kyrkmarsch från respektive ort. Så sker även i år och man går längs den "gamla kyrkvägen" som gicks eller reds av kyrkobesökare förr i tiden. Genom framlidne Ingemar Bäckström och Bengt-Åke Karlsson letade man fram den gamla vägen och röjde densamma. Samling vid sockengränsen Långserud/Gillberga i Gropen där det blir gudstjänst. Gunnar Imberg medverkar liksom sång och musikgruppen "Gubbröra". Medhavd kaffekorg rekommenderas. Vid regn så genomför man gudstjänsten i Långseruds kyrka. 

Vädret var med och ställde till det en aning när Kyrkmarschen mellan Gillberga och Långserud till Gropen på gränsen skulle genomföras. Under vandringen från de båda socknarna var det riktigt bra väder med lite solsken och samma sak gällde när Gunnar Imberg hälsade ett femtiotal välkomna. Även under sång och musikgruppen "Gubbröras" första framträdande gick det bra men sedan började det droppa. Imberg läste och talade kring dagens texter med paraply över huvudet. Då det var en rejäl grupp personer från Nederländerna på plats gjorde Gunnar en språkmässig  hjälteinsats när han översatte en sång till det nederländska språket.  "Gubbröra" försökte igen och hann en ny sång innan droppandet fortsatte och de akustiska instrumenten måste skyddas. Nåväl, de flesta hade regnkläder eller paraply i beredskap så efter kollektinsamling till RIA så plockades värmande kaffe fram. 

-Typiskt sommarväder och inget större problem, tyckte de församlade innan man promenerade hem igen till respektive socken. Säkert är det över trettio kyrkmarsch som genomförts och denna kommer definitivt att kommas ihåg.

Kjell Olsson